Nincs pénz a Fertő tavi beruházásra

július 8., péntek 15:59
8

Pénzhiány miatt eredménytelen lett a Fertő tavi beruházás, írja az Átlátszó. A 444 írta meg először, hogy a Fertő Part elnevezésű projekt része lehet az utóbbi évek legkomolyabb megszorításának, aminek egyik eleme, hogy „átütemezik az állami beruházásokat.” Folyamatban lévő építkezéseket nem állítanak le, de amit még nem kezdtek el abba nem is vágnak bele.

Július 7-én került fel az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe az ajánlatok összegzése, a dokumentumban az szerepel, hogy „a szerződéskötéshez szükséges fedezet nem kerül rendelkezésre bocsátásra.” Azt nem tudni, hogy mennyit spórol a kormány a beruházáson, de az Átlátszó szerint több tízmilliárd forintról van szó, egyes becslések szerint akár 100–200 milliárd forint is lehet a végösszeg. Ahogy azt sem tudni, hogy kik pályáztak, az ajánlattevők rublikáját üresen hagyták.

A Fertő Part különösen érdekes a megszorítás szempontjából, mert a fertőrákosi telepen már zajlanak munkálatok. Ezek csak előkészítő építkezések, a part kialakítását, csatornák felújítását és létrehozását jelentik, és Mészáros Lőrinc cégei végzik. Tavaly áprilisban forgatott videónkon ez is látszik.

A közbeszerzést tavaly novemberben írták ki gyorsított eljárásban azzal az indokkal, hogy nehogy az állatok visszafoglalják a Natura 2000-es területet. Ezt azonban visszavonták, majd újra kiírták. Az újabb közbeszerzésnek már februárban győztest kellett volna hirdetni, ám ez elmaradt. Ez már arra utalt, hogy valami probléma lehet kormányzati körökben is a Fertő tavi beruházással.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt