2,15 százalékkal csökkent az olajár

július 14., csütörtök 12:53

Kora délutánig jelentősen csökkent az olajár azokra a félelmekre, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed meredeken emeli a kamatot, ami visszafogja a gazdaság növekedését és ezáltal a kőolaj iránti keresletet. Árcsökkentő tényező volt az amerikai üzemanyagkészletek növekedéséről szóló, előző nap ismertetett adat is.

A Brent jegyzése a londoni ICE Futures tőzsdén 14:30 órakor 2,39 dollárral (2,15 százalékkal) 97,18 dollárra, április óta a legalacsonyabb szintre csökkent.

Fotó: Dave Creaney/Anadolu Agency via AFP

Szerdán az amerikai energiaügyi minisztérium közölte, hogy az USA olajkészlete a múlt héten 3,25 millió hordóval, a benzinkészlet 5,82 millió hordóval, a feldolgozott olajtermék-készlet 2,67 millió hordóval nőtt. A szakértők az olajkészlet csökkenésére és a benzin- meg a feldolgozott oljatermék-készlet kevésbé jelentős növekedésére számítottak.

Szerdán ismertették azt is, hogy az USA-ban a fogyasztói áremelkedés 40 éves csúcsra, 9,1 százalékra gyorsult júniusban a májusi 8,6 százalékról. A piac alakítói szerint az infláció gyorsulása megnövelte annak valószínűségét, hogy az amerikai jegybank az eddig általánosan várt 75 bázispont helyett 1 százalékponttal emeli a kamatot júliusi ülésén. A monetáris politika ilyen éles szigorítása felgyorsíthatja a recesszió kialakulását a világ legnagyobb gazdaságában. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt