2,15 százalékkal csökkent az olajár

energia
2022 július 14., 12:53

Kora délutánig jelentősen csökkent az olajár azokra a félelmekre, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed meredeken emeli a kamatot, ami visszafogja a gazdaság növekedését és ezáltal a kőolaj iránti keresletet. Árcsökkentő tényező volt az amerikai üzemanyagkészletek növekedéséről szóló, előző nap ismertetett adat is.

A Brent jegyzése a londoni ICE Futures tőzsdén 14:30 órakor 2,39 dollárral (2,15 százalékkal) 97,18 dollárra, április óta a legalacsonyabb szintre csökkent.

photo_camera Fotó: Dave Creaney/Anadolu Agency via AFP

Szerdán az amerikai energiaügyi minisztérium közölte, hogy az USA olajkészlete a múlt héten 3,25 millió hordóval, a benzinkészlet 5,82 millió hordóval, a feldolgozott olajtermék-készlet 2,67 millió hordóval nőtt. A szakértők az olajkészlet csökkenésére és a benzin- meg a feldolgozott oljatermék-készlet kevésbé jelentős növekedésére számítottak.

Szerdán ismertették azt is, hogy az USA-ban a fogyasztói áremelkedés 40 éves csúcsra, 9,1 százalékra gyorsult júniusban a májusi 8,6 százalékról. A piac alakítói szerint az infláció gyorsulása megnövelte annak valószínűségét, hogy az amerikai jegybank az eddig általánosan várt 75 bázispont helyett 1 százalékponttal emeli a kamatot júliusi ülésén. A monetáris politika ilyen éles szigorítása felgyorsíthatja a recesszió kialakulását a világ legnagyobb gazdaságában. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.