A belvárosban maradtak a tüntetők

POLITIKA
2022 július 16., 19:47
comments 17
  • Szombat este is tüntettek a kormány ellen Budapesten, a hangulatot ez a videónk mutatja.
  • Márki-Zay Péter mozgalma szervezett délutántól demonstárciót a Margit híd pesti oldalára.
  • A demonstráció végeztével sokan végigvonultak a belvároson, "mocskos Fidesz"-t és más kormányellenes jelszavakat skandálva.
  • Éjszakára néhány száz fiatal maradt még a belvárosi utcákon.

23:30 A Parlament volt a végállomás, itt rendőrsorfal várta a tüntetőket, de összecsapás nem volt. Ami volt: kiabálás az üres épületnek, közös himnuszéneklés.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

23:08 Megálltak a tüntetők az Oktogonon, szól a zene.

23:00 Haszán Zoltán kollégánk tapasztalatai a helyszínről: A spontán útlezárás működik. Ha valaki nagyon át akar menni, őt átengedik. Csak akkor van nagyobb fennakadás, amikor a tüntetők megpihennek egy kereszteződésben. Rendőrt nem látni, hátul biztosítják a menetet. Feszkó csak aggreszívabb taxisokkal van. Még az "Orbán Viktor, a kurva anyád"-at is úgy éneklik, mintha koncerten lennének, nem tüntetésen.

22:52 Mennek tovább az Oktogon felé. Szidják közben a Fideszt.

22:44 Elérte a tüntetés a Blaha Lujza teret. Több százan vannak.

Blaha Lujza tér, szombat este, nem sokkal 11 óra előtt.
photo_camera Blaha Lujza tér, szombat este, nem sokkal 11 óra előtt. Fotó: Haszán Zoltán

22:39 Előbb megállították, majd továbbengedték ezt a taxit. A sofőr - ha akar - katázhat még ősszel is.

Tüntetők és személyfuvarozó.
photo_camera Tüntetők és személyfuvarozó. Fotó: Haszán Zoltán

22:29 A Blaha Lujza tér felé indultak tovább a tüntetők, újult erővel egy rövid pihenő után. A villamos nem jár, és a Petőfi híd felől a Margit híd felé tartó irányban az autók se tudnak közlekedni. Továbbra is zúg a "mocskos Fidesz".

22:16 A Ferenc körút és az Úllői út sarkán megállt a tömeg. Itt az autósok már kevésbé megértőek, többen is kiabálnak.

Tüntetők a Corvinnál.
photo_camera Tüntetők a Corvinnál. Fotó: Haszán Zoltán

22:06 A Kálvin tértől az Üllői útra fordultak a tüntetők, és azt kiabálják, hogy "Orbán, takarodj!"

21:58 Ismét úton a tömeg, a kiskörúton a Kálvin tér irányába mennek. Ezren lehetnek körülbelül, többségükben huszonéves fiatalok. "Mocskos Fidesz" skandálják.

A forgalmat leállítják, az autósok többsége dudál, de nem dühükben, hanem inkább szimpátiájukat kifejezve, tudósítónk tapasztalatai alapján. A menet élén futárok haladnak, ők a tüntetések kezdetétől aktívak, hiszen mindannyian kata szerint adóznak, de ezt szeptembertől már nem tehetnék meg.

21:33 A tüntetők a Bajcsy-Zsilinszky út és Andrássy út sarkán megállapodtak, többen leültek a kereszteződésnél az aszfaltra, "Ez lesz minden nap!" - skandálták. Rendőrök nem látszanak.

Leültek, de a hangulat nem ült le.
photo_camera Leültek, de a hangulat nem ült le. Fotó: Németh Dániel
Rendőrök nem látszanak, legfeljebb távolról figyelhetnek.
photo_camera Rendőrök nem látszanak, legfeljebb távolról figyelhetnek. Fotó: Németh Dániel
Nem mentek haza.
photo_camera Nem mentek haza. Fotó: Németh Dániel

Előzmények: Délután a Jászai Mari térnél tüntetést tartott Márki-Zay Péter mozgalma a kata változása, a rezsi és általában a kormány kampányhazugságai ellen. Az ott történetkről itt írtunk részletesen.

A demonstráció végén a párezres tömeg egy része felvonult a Margit hídra, majd pár perc után a Nyugati tér felé indult. A tiltakozók láthatóan konkrét cél nélkül vonultak az Oktogonig, majd ott jobbra fordultak a Deák tér felé.

A közvetítések alapján a hangulat elég elszánt volt, a csütörtöki és a pénteki hídfoglalásoknál hangosabban és dühösebben kiabálták a Fideszt és Orbán Viktort gyalázó, a rezsimet szidó rigmusokat.

Ugyanakkor a demonstráció mindvégig békés maradt. A Deák térről a tüntetők az Astoriához mentek, majd onnan rövid tanakodás után nem az Erzsébet híd felé, hanem balra, a Blaha Lujza tér felé indultak. Ott aztán visszafordultak az Oktogonhoz, majd ismét a Deák tér felé indultak.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.