Kedden szavazza meg a parlament a költségvetést

POLITIKA
2022 július 18., 04:50
comments 4

Kétnapos ülést tart a héten az országgyűlés, ami kedden elfogadhatja a 2023-as költségvetési törvényjavaslatot, amit az előterjesztés óta már szétmódosítottak. Így például 30 milliárddal több jut a Rogán alá rendelt titkosszolgálatokra, valamint 26 milliárd forinttal többet költene a kormány a saját kommunikációjára és nagyjából 37 milliárddal többet sportra. És ugye a katára betervezett bevételeket sem árt átgondolni. De amilyen hullámvasút vár a magyar gazdaságra, valószínűleg később sem maradnak érintetlenül a sorok.

Hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik a kormány kezdeményezésére összehívott rendkívüli ülés. Ezután három órán keresztül interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangzanak el a parlamentben.

A képviselők bizottsági jelentéseket és összegző módosító javaslatokat is megvitatnak. Elsőként tárgyalják a 2023-as költségvetést, majd többek között a távszerencsejáték szabályain változtató egyes gazdaságszabályozási tárgyú törvények módosításáról vitáznak.

A napirenden szerepel az Európai Unió jövőjével kapcsolatosan képviselendő magyar álláspontról szóló országgyűlési határozati javaslat, ami azt kezdeményezi, hogy az európai parlamenti (EP-) képviselőket a nemzeti parlamentek delegálják.

Megvitatják Magyarország alaptörvényének tizenegyedik módosítását, ami alapján 2024-től ugyanazon a napon lesznek az EP- és az önkormányzati választások. Ez az előterjesztés tartalmazza azt is, hogy a megyéket átnevezik vármegyékre.

A frakciófinanszírozás átalakításáról is beszélnek a képviselők az országgyűlési törvény módosításának vitájában.

Az Országgyűlés tavaszi, rendes ülésszaka június 15-ig tartott, azóta rendkívüli üléseken tanácskoznak a képviselők. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.