A Gazprom újabb Siemens-turbinát állít le az Északi Áramlat gázvezetéken

energia
2022 július 25., 16:52

A Gazprom leállítja egy újabb Siemens-turbina üzemeltetését az Északi Áramlat gázvezetéken – közölte az orosz gázipari vállalat.

A Gazprom a Leningrád megyében lévő portovajai gázkompresszor-állomás újabb turbinájának leállításáról szóló döntését a berendezés állapotával és a nagyjavítások közötti, az orosz Szövetségi Környezetvédelmi, Műszaki és Nukleáris Ellenőrző Szolgálat (Rosztyehnadzor) által előírt időszaknak a lejártával magyarázta.

Szerda reggeltől a vezeték napi kapacitása nem fogja meghaladni a 33 millió m3-t, ami a teljes kapacitás 20 százalékának felel meg.

A bejelentés fényében a gáz tőzsdei ára Európában 8 százalékkal nőtt, az 1000 m3-enkénti ára 1850 dollár fölé emelkedett.

Gazprom stand egy orosz befektetési fórumon Szocsiban
photo_camera Illusztráció: Makszim Blinov/Sputnik via AFP

Június közepén a Gazprom kb. 40 százalékára, 67 m3-re csökkentette az Északi Áramlat gázvezeték szivattyúzási kapacitását, amit azzal magyarázott, hogy Kanadában elhúzódott a portovajai kompresszorállomás egyik Siemens-egységének javítása. Július elején Kanada beleegyezett, hogy a turbinát Németországba küldjék, hogy onnan továbbszállítsák Oroszországba.

A Kommerszant úgy tudja, hogy a turbinát július 17-én indították el Kanadából Németországba, a Siemens Energy pedig június 24-én juttatta el a Gazpromhoz az exportengedélyt, ami többek között lehetővé teszi a vezeték turbináinak szállítását.

Az Északi Áramlat, a Gazprom fő európai gázszállítási útvonala július 21-én, az előre betervezett 10 napos karbantartás után újraindult. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.