Betiltották a dohányzást Barcelona minden tengerparti strandján

környezetvédelem
2022 július 25., 18:09

Dohányzási tilalom lépett életbe hétfőn Barcelona városának minden tengerparti strandján.

„Spanyolországban évente 5 millió cigarettacsikk kerül a tengerbe”, és a dohányszemét lebomlása legalább tíz évig tart – érvelt az intézkedés mellett az önkormányzat klímavészhelyzetért és ökológiai átmenetért felelős tanácsosa.

photo_camera Illusztráció: Carsten Rehder/dpa via AFP

Eloi Badia elmondta, hogy Barcelona tavaly kísérleti programként vezette be tíz tengeri standjából négyen a dohányzás tilalmát, így 50 százalékkal csökkent az eldobált csikkek mennyisége.

A sikeres próba után mostantól minden tengeri strandon tilos lesz a dohányzás, de a cigarettamentesség nem vonatkozik a vízparti éttermekre és bárokra.

A szabályozás szerint a strandokon dohányzók 30 eurós (12 ezer forintos) pénzbüntetést kaphatnak.

Spanyolországban már több mint 500 füstmentes partszakasz van, például a Kanári-szigeteken 61, a valenciai tartományban 72, Andalúziában 48, a Baleár-szigeteken pedig 19 tengerparti fürdőhelyen tiltották meg a dohányzást környezet- és egészségvédelmi okokból. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.