Orbán kínaizni kezdett, amikor elmagyarázta, a Volvo miért Szlovákiában, és nem Magyarországon épít autógyárat

POLITIKA
2022 július 26., 12:35
comments 16

Tusványoson nemcsak fajvédő gondolatokat osztott meg Orbán Viktor, de előadása után válaszolt a hallgatóság kérdéseire is.

„Nem lett volna-e okos döntés meghagyni a Volvót és nem odaadni Szlovákiának?” kapott egy kérdést Orbán, amit átfordított abba, hogy a svéd Volvo kínai kézbe került és Magyarország helyett Szlovákiát választotta új autógyára helyszínének.

Orbán erről ezt mondta:

„A Volvót nem kellett volna odaadni. A Volvót a kínaiak megvették a svédektől. Ezt már kevesen tudják, de a kínai térfoglalás leginkább úgy történik, hogy megveszik a gyárakat. Tehát egy magyar melós – most nem a Volvóról beszélek –, egy magyar munkás hazamegy pénteken egy német gyárból, bemegy hétfőn, és egy kínai gyárban találja magát. Ez a leggyakoribb forma. A Volvo nem ilyen volt. A Volvót megvették a kínaiak. Egy beruházást terveztek, a szlovákokkal futottunk végül versenyt, minden beruházásért meg kell harcolni. Tehát ez egy nagyon nagy csata. Szijjártó Péter, akiről nem hiszem, hogy azt mondhatnánk, hogy meg szokott ijedni a saját árnyékától, ő szokott hadakozni ezekben az ügyekben, és csapásokat adunk, csapásokat kapunk; van, amikor mi nyerünk, van, amikor más. A Volvo-ügyben, úgy látom, hogy a szlovákok talán már nyertek is. Ezzel szemben, mondjuk, a Mercedes-gyárat tegnap bejelentettük, ott meg mi nyertünk.”

Számos gesztust téve Orbán az elmúlt években kifejezetten kereste a kínaiak barátságát, hogy Magyarország legyen a legfontosabb partnerük a régióban.

Azt, hogy a kínai tulajdonba került Volvo Szlovákiát választotta, július elején jelentette be Eduard Heger kormányfő és Richard Sulík gazdasági miniszter. A Volvo a Kassa melletti Kassamindszent község határában építi fel legújabb gyártóüzemét. Ez lesz az ötödik szlovákiai autógyár, szomszédunk a lakosok számához viszonyítva világelső az autógyártásban.

Az Inforádió beszámolója szerint a csak elektromos autókat gyártó üzem 3300 új munkalehetőséget teremt, és további 10 ezernek adhat beszállítói munkát. A kiválasztott Kassa-környéki járásban májusban is 11,2 százalékos volt a munkanélküliség, és az állástalanok aránya a Kassai kerület öt másik járásában is meghaladta a 10 százalékot. Ilyen munkanélküliségi mutatók mellett munkaerőhiány valószínűleg nem fenyegeti az üzemet.

A szlovákiai beruházás értéke eléri az 1,2 milliárd eurót.

Az Orbán által a válasza végén említett új, magyarországi Mercedes beruházás is ehhez hasonló nagyságrendű: a cég 400 milliárd forint értékben új gyártósorokkal bővíti meglévő kecskeméti összeszerelő- és karosszériaüzemét. Hogy ez mennyi új munkahelyet terem, és mennyivel bővül a beszállítói kör, arról nem árultak el konkrétumokat, csak azt, hogy a magyar állam 14 milliárddal támogatja.

Orbán kérdésekre válaszolva beszélt még arról is, hogy

  • "Ratifikáljuk-e, és ha igen, mikor a finn–svéd NATO-tagságot? Most még vizsgáljuk a törökök aggályait, ősszel tárgyalja majd a parlament ezt a ratifikálandó szerződést."
  • "Kárpátalja ügyében hosszú fejtegetések helyett csak annyit mondanék, hogy rendben leszünk."

  • "Nem kell mindenkinek katonának lennie, elég, ha mindenki katonaként gondolkodik."

  • "Tudok-e bármilyen tanácsot adni gyerekvállalás ügyében? (…) Ami a magánélet részét illeti, nem tudok tanácsot adni. Egyszer olvastam a feleségemmel egy interjút – ez jól elmondja, hogy miért nem tudok én tanácsot adni –, és megkérdezték a feleségemet ebben az interjúban, hogy gondolt-e már arra, hogy elváljon tőlem? És azt mondta, hogy arra, hogy elváljon, még nem gondolt, de arra, hogy megöljön, arra már igen. Nem biztos, hogy én vagyok a családügyben a legjobb lehetséges tanácsadó.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.