Ukrajna az odesszai orosz támadás ellenére is ragaszkodik az orosz-ukrán gabonaszállítási egyezményhez

háború
július 27., 15:26
comments 1
  • Kijev és Moszkva a múlt héten állapodott meg a gabonaexport engedélyezéséről.
  • A Törökország és az ENSZ közvetítésével létrejött megállapodás értelmében Oroszország vállalta, hogy nem veszi célba a kikötőket, amíg a gabona tranzitban van, míg Ukrajna vállalta, hogy a teherhajókat átvezeti az elaknásított vizeken.
  • Szombat reggel azonban robbanások rázták meg Odesszát, az egyik kulcsfontosságú ukrán kikötőt, órákkal az orosz-ukrán gabonaszállítási egyezmény aláírása után.
  • Oroszország szerint a támadás egy, a kikötőben kikötött ukrán haditengerészeti hajót vett célba.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a támadás azt mutatja, hogy nem lehet bízni abban, hogy Moszkva betartja a megállapodást és "barbársággal" vádolta az országot.
  • Körülbelül 20 millió tonna exportra szánt gabona rekedt Ukrajnában, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy az idei aratás után ez a mennyiség 75 millió tonnára emelkedhet.

A haditengerészeti csapatok útvonalakat fognak építeni a déli kikötőkből Odesszában, Csornomorszkban és Pivdennyiben, mondta az odesszai katonai közigazgatás szóvivője, Szerhij Bratcsuk. Amint ezek kiépülnek, az ukrán haditengerészet hajóinak vezetésével "karavánok" fognak áthajózni a Fekete-tengeren.

Az ukrán gabonaexportról született megállapodást követően Oroszország szombaton rakétákkal támadta az odesszai kikötőt. Ez ugyan bizonytalanságot okozott, de Bratcsuk szerint Ukrajna ragaszkodni kíván az egyezséghez, és ígéretet tett arra, hogy az orosz fenyegetés ellenére teljesíti kötelezettségeit. Ahogy azt is elmondta, hogy katonai és civil szakemberek "gondosan felkutatják a víz alatti objektumokat, speciális eszközöket telepítenek, amelyek majd segítik a navigáció biztonságát".

Közben Oroszország az egyezmény felmondásával fenyegetőzik arra az esetre, ha az orosz mezőgazdasági export tilalmát nem oldják fel, jelentette az Interfax az orosz külügyminiszter-helyettesre, Andrej Rudenkóra hivatkozva.

Közben a megállapodásban közvetítő Törökország védelmi minisztere, Hulusi Akar megnyitotta a közös gabonakoordinációs központot Isztambulban.

"A központban dolgozó személyzet tisztában van azzal, hogy rajtuk a világ szeme"- nyilatkozta Akar az újságíróknak.

"Reméljük, hogy a központ a lehető legnagyobb mértékben hozzájárul majd a humanitárius szükségletekhez és a békéhez".

Akar azt is elmondta, hogy a világ búzakészletének mintegy harmada Ukrajnából és Oroszországból származik.(via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt