Ha Hadházy pártot alapítana, Jaksity Györgyöt feltétlenül megkeresné

POLITIKA
2022 augusztus 01., 08:17
comments 16

Már senkit sem akar a parlamenti ellenzékben meggyőzni semmiről, mondta Hadházy Ákos a Válasz Online-nak adott nagyinterjújában. A képviselő a pártalapítást sem zárja ki.

„Szép gesztus, nagy kitüntetés a Lex Hadházy, de érdemben a dolgok menetén nem változtat” - mondta a képviselő arról a törvényjavaslatról, amelyet gyakorlatilag rá szabott a Fidesz: az eskü letételéig Hadházy nem kérhet tájékoztatást az állami szervek vezetőitől és minősített adatokhoz sem férhet hozzá. A politikus szerint a jogszabálynak azért nincs nagy jelentősége, mert bár formailag eddig megvolt a lehetősége arra, hogy kérdezzen, az állami szervek „magasról tettek rá”. Emiatt az utóbbi időben inkább közérdekű adatigényléseket használt, mert így legalább perelhető, ha nem kap választ.

Hadházy nem vett részt a parlament alakuló ülésén, mert „nem kívánta legitimálni a tisztességtelen választás eredményét”, utána viszont jelezte, hogy letenné az esküt, de ezt Kövér László házelnök azóta sem engedi. Nem egyedül akart cselekedni: javasolta az ellenzéki pártoknak, hogy hagyják ki az alakuló ülést, és azt is, hogy semmilyen plusz bizottsági helyért járó extra juttatást ne vegyen föl senki, de végül egyedül maradt a terveivel.

„Ha a teljes ellenzék lépett volna, akkor lett volna foganatja” - mondta. Szerinte a katás tiltakozások is máshogy alakulhattak volna, ha az ellenzéki képviselők nem mennek be szavazni, hanem az elfoglalt Margit-hídon mondják el a beszédeiket.

„Könnyen lehet, hogy másképp alakul a történet, ha az emberek látják rajtunk, hogy komolyan gondoljuk és nem a rendszer kiszolgálói vagyunk. De mindegy, ez a hajó elment, én ma már nem akarok meggyőzni senkit a parlamenti ellenzékből semmiről.”

Hadházy szerint minden pártban vannak olyanok, akik valóban le akarják váltani a NER-t, de mivel a képviselői járandóságot és a politikusi stábokat az állam fizeti, az ellenzék hajlandó engedni a fideszes zsarolásnak, ezért nem vállalták be például az eskütétel bojkottját.

A politikus a saját párt alapítását sem zárja ki, de annak nem látja értelmét, hogy „sok más elvérzett formáció után még egy” legyen. Szerinte rengeteg aktivistát kéne megnyerni, „illetve olyan alapítókat, akik ismertek, valamit letettek már az asztalra, van vesztenivalójuk és mégis beleállnak”. Feltétlenül megkeresné például Jaksity György közgazdászt, aki páratlanul erős beszédében arra szólította fel a a Corvinus frissdiplomásait, hogy harcoljanak ki valós demokráciát az országban.

Hadházy szerint hibás elgondolás az is, hogy Brüsszelre az ellenzék afféle utolsó szalmaszálként tekintsen. Úgy látja, az EU akaratán kívül sokat ártott az elmúlt évtizedben: „az általa küldött pénzből épült ki a NER, egyrészt. Másrészt az ország versenyképessége éppen ezért nemhogy javult volna, de még romlott is”, mert teljesítmény helyett korrupcióval jutottak pénzhez a cégek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.