Túl nagy volt az ellenzéki felháborodás, nem emelnek a lengyel kormánytagok fizetésén

POLITIKA
2022 augusztus 01., 11:54

Meghátrált a lengyel kormány, leállították a kormánytagoknak szánt fizetésemeléseket, miután az erről szóló terveket hatalmas ellenzéki felháborodás fogadta, írja a Népszava.

Andrzej Duda elnöknek bruttó 2 ezer zloty (170 ezer forint), a miniszterelnöknek és helyetteseinek pedig 1600 zloty (136 ezer forint) emelést helyezett kilátásba a pénzügyminisztérium, a parlamenti képviselők és szenátorok ezer zloty emelést (85 ezer forint) kaptak volna.

A kiszivárgott terveket hatalmas felháborodás fogadta. Donald Tusk, az ellenzéki Polgári Platform vezetője a tanárok 152 zlotys (13 ezer forintos) béremelésével hasonlította össze a kormánytagoknak szánt összeget, Milosz Motyka, a Lengyel Néppárt (PSL) szóvivője pedig arról beszélt, hogy a PiS azért került hatalomra, hogy a párt politikusai kitömjék a zsebüket, miközben a lengyeleknek azt tanácsolják, fogyasszanak kevesebbet a válság alatt.

A kormány végül visszatáncolt, először Mateusz Morawiecki miniszterelnök határolódott el a politikusi béremeléstől, majd Jaroslaw Kaczynski PiS-elnök közölte, határozottan ellenzi a tervet.

A magyar kormányt nem tartották vissza hasonló aggodalmak a miniszteri fizetések megemelésétől: júniusban megszavaztak egy salátatörvényt, amely duplájára emelte Orbán Viktor fizetését, a miniszterek béréről pedig a jogszabály szerint ezután a ő maga dönt.

Orbán pedig emelt is, miniszterei az új kormányban az eddigi 1,9 millió helyett már több mint 2,6 millió forintot keresnek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert pár hete megkérdeztük arról, hogyan fér össze a miniszterelnök fizetésemelése azzal a korábbi kijelentésével, hogy nem most van itt az ideje béremelésekről beszélni.

link Forrás

„Ha a központi költségvetés szempontjából kérdezi, akkor egy fizetést ki tud a költségvetés gazdálkodni, de szeretném arra felhívni a figyelmét, hogy szerintem az nem egy normális állapot, hogy a miniszterelnök kevesebbet keres, mint a miniszterek, sőt, a miniszterelnök lényegesen kevesebbet keres, mint mondjuk egy öt fős ellenzéki frakció vezetője” - hangzott Gulyás válasza.

Orbán két forrásból kap fizetést. A kormányfői fizetése 1 507 350 forint volt 2010 óta, ezt emelték fel 3 554 280 forintra, de parlamenti képviselőként is van illetménye, havi 1,3 millió forint. Kormányfőként és képviselőként így összesen 4,9 millió forintot keres a magyar miniszterelnök a nyári fizetésemelése óta.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.