A Mészáros Alapítvány sajnos nem tud többet adni a hallgatóknak összesen 90 millió forintnyi ösztöndíjnál

vidék
2022 augusztus 02., 14:17
comments 18

A magyar nemzet ellenálló-képességét, szuverenitását erősíti, ha versenyképes egyetemei vannak – mondta a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár Balatonalmádiban, a Mészáros Alapítvány VI. konferenciáján. Hankó Balázs szerint minden nehézség ellenére jó egyetemistának lenni Magyarországon.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a Mészáros Alapítvány VI. konferenciáján Balatonalmádiban 2022. augusztus 2-án.
photo_camera Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a Mészáros Alapítvány VI. konferenciáján Balatonalmádiban 2022. augusztus 2-án. Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

2030-ig akarnak a világ száz legjobb egyeteme között egy magyart

Az elmúlt két évben a felsőoktatást érintő átalakulás azt célozta, hogy olyan hallgatók jöjjenek ki az egyetemekről, akik a változó munkaerőpiaci kihívásokra innovatív válaszokat tudnak adni, és a rugalmasabb modell bevezetésétől, a 2,5-szeresére nőtt finanszírozástól és az alapítványi fenntartástól azt várják, hogy az intézmények jelentősen előre lépjenek az egyetemi rangsorokban – mondta.

Hankó a célok között említette, hogy 2030-ig a világ száz legjobbja közé kerüljön egy magyar egyetem, illetve legalább három intézmény kerüljön be az EU legjobb 100 egyeteme közé. Szerinte az egyetemeken a minőség és a teljesítmény került középpontba: több forráshoz juthatnak, ha olyan képzést és mentorálási programokat biztosítanak, amikkel javítják a fiatalok munkaerőpiaci elhelyezkedését, csökkentik a lemorzsolódást és növelik a térségi elhelyezkedést.

Mészáros Lőrinc: Nehéz évek következnek Magyarország, Európa és a világ számára

Az alapító Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó beszédet mond a Mészáros Alapítvány VI. konferenciáján Balatonalmádiban 2022. augusztus 2-án.
photo_camera Az alapító Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó beszédet mond a Mészáros Alapítvány VI. konferenciáján Balatonalmádiban 2022. augusztus 2-án. Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó, a Mészáros Alapítvány alapítója arról beszélt, hogy a háborús helyzet miatt nehéz évek következnek Magyarország, Európa és a világ számára, hiszen gazdasági és energiaválság indult el. Szerinte ilyenkor van szükség nagy tudásra, amivel a hallgatók az egyetemeken tudnak felvérteződni.

A felsőoktatásban tanulóknak indított ösztöndíjrendszert a válság idején is fenntartják, a Mészáros Csoportnál bevezetett megszorítások nem fogják érinteni sem az ösztöndíjakat, sem a karitatív tevékenységeket – mondta, hozzátéve:

tervben volt az ösztöndíjemelés, de azt a következő tanévben biztosan nem tudják megoldani, középtávon azonban szeretnének rajta emelni.Sisa András, a Mészáros Alapítvány kuratóriumának tagja a rendezvényen azt mondta, hogy az elmúlt hat évben több mint félmilliárd forintot fizettek 1142 váli-völgyi tanulónak, és idén 194 hallgató kapott 90 millió forint támogatást.

Nincs több pénz?

Mészáros Lőrinc cége tavaly társadalmi felelősségvállalási díjat is kapott, amit felesége, az egykori műsorvezető, Várkonyi Andrea – a TV2 Média Csoport igazgatósági tagja – segített neki átvenni.

De a felcsúti polgármesterből lett dollármilliárdos alapítványa a következő tanévben, 2 számjegyű infláció idején sajnos nem tudja összesen 90 millió forintnál többel támogatni a hallgatókat.Pedig aznap, amikor az állam 35 évre Mészárosnak és Szíjj Lászlónak adta a teljes gyorsforgalmi úthálózat kezelését, az ország leggazdagabb emberének feleségét a NER kedvenc éttermében olyan órában fotóztuk le, amiből akár 4-5 darabot is meg lehet venni 90 millió forintból.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Mi ez a konferencia?

A Mészáros Alapítvány konferenciája az orosz-ukrán háború biztonságpolitikai, gazdasági és társadalmi következményeire fókuszál, a kétnapos rendezvényen mintegy 200 ösztöndíjas vesz részt. Előadást tart többek között Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem stratégiai tanulmányok intézetének igazgatója, Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

Az alapító Mészáros Lőrinc – ahogy az MTI nevezte: – nagyvállalkozó beszédet mond a Mészáros Alapítvány VI. konferenciáján Balatonalmádiban 2022. augusztus 2-án.
photo_camera Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Az alapítványt 2016-ban hozta létre Mészáros Lőrinc azzal a céllal, hogy a Felcsúton, Alcsútdobozon, Vértesacsán, Kajászón, Tabajdon és Vál községben élő, ott állandó lakcímmel rendelkező, a felsőoktatásban tanulmányokat folytató diákokat ösztöndíjban részesítse. A pályázat útján elnyerhető támogatás egyik feltétele, hogy az ösztöndíjban részesülő diákok évente egyszer részt vesznek az alapítvány által szervezett komplex programon – írja az MTI.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.