Nancy Pelosi elhagyta Tajvant

augusztus 3., szerda 14:04
5

Véget ért Nancy Pelosi amerikai házelnök látogatása Tajvanon, elhagyta az országot - írja a BBC. Pelosi már a hivatalos látogatás lehetősége miatt is súlyos kritikákat kapott Pekingtől, amely Kína részének tekinti Tajvant. A kínai kormány hétfőn már azzal fenyegetőzött, hogy nem tűrik tétlenül a vizitet, és célzott hadműveleteket hajtanak végre miatta Tajvan ellen.

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke a tajpeji parlamentbe érkezik. Fotó: SAM YEH/AFP

Ezt a házelnök érkezésével megerősítették, ami Tajpej szerint azt jelenti, hogy Kína megsértette a nemzetközi rendet. Pelosi eközben az ország különböző vezetőivel találkozott és azt mondta, az Egyesült Államok nem hagyja magára Tajvant, és támogatja a demokratikusan megválasztott tajpeji kormányt.

A kínai hadgyakorlatok csütörtökön kezdődnek és öt napig tartanak majd, érintik a világ néhány legforgalmasabb vízi útvonalát, és nagy hatótávolságú éles lövedékeket is ki fognak lőni. Amerikai tisztségviselők szerint elképzelhető, hogy Kína a látogatást ürügyként használja arra, hogy eszkalálja a konfliktust.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt