Az Amnesty International minden szavát vállalja, de sajnálja, hogy fájdalmat okozott ukrajnai jelentésével

augusztus 7., vasárnap 14:13
8

Az Amnesty International mélységesen sajnálja, hogy az ukrán hadsereg stratégiájáról szóló jelentése ilyen aggodalmakat és dühöt váltott ki, közölte a nemzetközi szervezet a Reutersszel.

A jelentés szerint az ukrán hadsereg veszélynek teszi ki a civileket azzal, hogy oroszok támadta lakott területeken is létrehoz katonai bázisokat. Összesen 19 ilyen helyszínt azonosítottak.

Friss közleménye szerint az Amnesty célja minden konfliktusban a civil életek védelme, kizárólag ebből a megfontolásból hozták nyilvánosságra a legutóbbi jelentésüket is. Mint írják, minden szavuk mellett kitartanak, de sajnálják, hogy fájdalmat okoztak.

Ukrán katona Harkiv közelében Fotó: STRINGER/REUTERS

Szombaton lemondott az Amnesty ukrajnai irodájának vezetője, aki azt írta: „Hacsak nem élsz egy olyan országban, amelyet éppen darabokra szaggatnak, sosem fogod megérteni, mit jelent hibáztatni a védőinek hadseregét. És nincsenek olyan szavak semmilyen nyelven, amelyek ezt át tudnák adni annak, aki nem érezte ezt a fájdalmat".

A jelentést Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, valamint nyugati diplomaták, köztük a brit és az amerikai ukrajnai nagykövet is bírálták. Az Amnesty szerint jelentésük sem igazolja az orosz agressziót, és nem jelenti azt, hogy az ukrán hadsereg az ország más részein ne tenne meg mindent a civilek védelme érdekében.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt