Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul a tűzifarendelet miatt

augusztus 8., hétfő 12:47
9

Az LMP az Alkotmánybíróság előtt támadja meg a fakitermelésre vonatkozó kormányrendeletet – jelentette be Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke Budapesten, a Parlament épülete előtt tartott sajtótájékoztatón.

A napokban megjelent kormányrendelet megváltoztatja a fakitermelés szabályait azért, hogy télire legyen elég tűzifa. Ez a rendelet felold mindenfajta korlátozást, gyakorlatilag még a természetvédelmi területeket is tarra lehet vágni – mondta Schmuck.

Azt mondta, a magyaron kívül egy kormány sincs Európában, amelyik a klíma- és vízválság közepette erdőirtásba kezd, ráadásul ez nem is oldja meg az energiagondokat, hiszen például az ősszel kivágott fával alig lehet fűteni magas víztartalma miatt.

Továbbá az erdőknek nemcsak anyagi hasznuk van, nemcsak az számít, mennyi faanyagot lehet onnan kitermelni, hanem például oxigént ad, segít a hőszabályozásban, a víz megtartásában és az éghajlatváltozás megfékezésében is – mondta a zöldpárti képviselő, aki szerint

a kormány 2050-re ígérte Magyarország klímasemlegességét, de így ez még 2100-ra sem fog teljesülni.

Schmuck szerint Orbán Viktor hiányzott az iskolából, amikor az erdőkről tanultak, különben kormánya nem fogadta volna el ezt a „sorsrontó” rendeletet. Az LMP a jogszabály megsemmisítését kéri az Ab-tól – közölte Schmuck Erzsébet.

Gál József, az LMP szóvivője azt mondta, a kormányrendelet visszavonása érdekében pénteken elindított petíciójukat 25 ezren írták alá három nap alatt. Az LMP szerint az a legfontosabb, hogy minden otthonban legyen fűtés, de 12 év elhibázott energiapolitikája vezetett oda, hogy most ilyen rossz, kapkodó intézkedéseket vezetnek be. Az LMP folytatja a petíciót és megkeresi a parlamenti pártokat, hogy csatlakozzanak a „jövővédő” alkotmánybírósági beadványhoz, és így akadályozzák meg ezt a „bődületes őrültséget” – mondta Gál József. „El a kezekkel a magyar erdőktől!” – mondta az LMP szóvivője.

A WWF is értetlenül áll a tűzifarendelet előtt, kockázatosnak tartják a fakitermelés fokozását. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt