Az ukrán vezérkar heves harcokról számolt be Ukrajna keleti felében

háború
2022 augusztus 08., 15:33
comments 1

Továbbra is heves harcok dúlnak a kelet-ukrajnai Donyeck régióban Bahmut és Avgyijivka határában – ismertette az ukrán vezérkar hadijelentésében.

A közlés szerint Szoledartól és a szomszédos Bahmuttól keletre orosz támadásokat vertek vissza, illetve sikerült megakadályozni előretöréseket Sziverszktől keletre és Avgyijivkától délnyugatra.

Az ukrán déli parancsnokság sajtóközpontjának vezetője, Natalija Humenyuk arról számolt be, hogy az orosz csapatok kezére került Herszonnál az ukrán hadsereg ellentámadást indított és rakétákkal lőtte a stratégiailag fontos, a korábbi harcokban már károkat szenvedett Antonyivszkij-hidat és a Nova Kahovkánál lévő duzzasztógáton átvezető utat. Az átkelőhelyekben okozott károk miatt komolyan akadozik a Dnyeper jobb partvonalán lévő orosz csapatok ellátása – mondta.

Ukrán T-72-es a donyecki fronton július 13-án
photo_camera Ukrán T-72-es a donyecki fronton július 13-án Fotó: Miguel Medina/AFP

Hírügynökségek felhívják a figyelmet arra, hogy független forrásból nem lehet ellenőrizni a harcoló felek jelentéseit. A brit hírszerzés szerint Oroszország veszélyes gyalogsági aknákat is bevet a frontvonalak biztosítására, ezek a katonákra és a civilekre is veszélyt jelentenek.

„Népszavazást” terveznek az oroszok

Mindeközben az orosz haderő ellenőrzése alá került Zaporizzsja régióban hivatalosan is elkezdődött az Oroszországhoz csatlakozásról szóló népszavazás előkészítése.

„A központi választási bizottságnak címzett rendeletet írok alá Zaporizzsja megyének az Oroszországi Föderációhoz csatlakozásáról szóló népszavazás előkészítéséről” – közölte Jevgenyij Balickij, a megye Kreml-barát közigazgatásának vezetője a Ria Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint.

Balickij a megszálló erők által szervezett „Összetartunk Oroszországgal” nevű fórumon beszélt erről Melitopolban. De Zaporizzsja megye kb. 700 ezer lakosú, azonos nevet viselő székhelye továbbra is a kijevi kormányerők kezén van. Balickij egyelőre nem mondott időpontot, hogy mikor tartanák a referendumot.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap este a videóüzenetében azt mondta, Kijev és szövetségesei nem fognak béketárgyalásokba bocsátkozni, ha Moszkva ilyen jellegű népszavazásokat tart Ukrajna elfoglalt térségeiben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.