Nem úgy lesz a gázáremelés, ahogy Németh Szilárd bejelentette, az év végéig kétszer emelkedik az ára

gazdaság
2022 augusztus 09., 09:26
comments 11

Amikor július 21-én megjelent a kormányrendelet a rezsicsökkentés végéről és az új szabályokról, Németh Szilárd rezsibiztos bejelentette, hogy konkrétan mennyit kell fizetnünk augusztustól az áramért és gázért. Azt mondta, és azóta is ezt tekintette mindenki hivatalosnak, hogy

augusztus és december között az átlagfogyasztás feletti részre úgynevezett “lakossági piaci árat” fizetünk a gázért, ami köbméterenként 747 forint lesz.

A Portfolio azonban a Technológiai és Ipari Minisztérium egyik friss közleménye alapján most megírta, hogy ez ebben a formában nem igaz.

A valóság a következő: az átlagfogyasztás feletti hányad augusztusban és szeptemberben a 747-nél kevesebb, 732,4 forint lesz köbméterenként, a fűtési szezonnak számító október-november-decemberben viszont 752,5 forint.

A Portfolio ezt így foglalta össze:

“Ez tehát azt jelenti, hogy az éves szinten 1729 köbméternél többet fogyasztók esetén júliusról augusztusra lesz az első komoly áremelés (hiszen elosztási területtől függően 99,95 - 104,65 forint/köbméter helyett 732,4 forint lesz a gáz ára), majd ehhez képest egy további kismértékű áremelés is bekövetkezik 752,5 forintra szeptemberről októberre.”

Azt, hogy ez az egész pontosan kiket érint, a gazdasági lap így definiálta:

“mindez várhatóan csak azokat érinti, akik a fogyasztási jelleggörbéből adódó havi rugalmasságon is túllógnak, azaz augusztusban 15, szeptemberben 30, októberben 101, novemberben 203, decemberben pedig 297 köbméternél is több gázt fogyasztanak és az efeletti részre értendő tehát augusztus-szeptemberben a 732,4 forintos, október-december között pedig a 752,5 forintos gázár.”

Ha valaki előre próbál kalkulálni a következő hónapokra, annak érdemes felidéznie, hogy a rezsicsökkentés módosításáról szóló kormányrendelet szerint a 2023 első hónapjaira érvényes "lakossági piaci árat" majd karácsony körül kell meghatároznia az Energiahivatalnak az addig kialakuló gázárak függvényében. Í

Vagyis ha addig akár a tőzsdei gázárak, akár a magyar állam gázbeszerzési költségei megugranának, a 2023-as induló ár a 752-nél akár jóval magasabb is lehet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.