Hónapokon belül veszélybe kerülhet a vízellátás Európában a szárazság miatt

augusztus 10., szerda 11:11

Az European Drought Observatory (EDO) és az Európai Bizottság arra figyelmeztet, az év eleje óta tartó egyre súlyosabb szárazság miatt az elkövetkezendő hónapokban veszélybe kerülhet a vízellátás Európában, és sorra dőlnek meg a hőségrekordok a kontinens több pontján.

Az EDO éghajlat-figyelő ügynökségének legfrissebb kimutatása szerint Európa nagy részén, különösen a kontinens nyugati felén az átlagosnál szárazabb volt a július - az Európai Unió és az Egyesült Királyság területének több mint 60 százalékán van érvényben szárazság-figyelmeztetés vagy riasztás.

Forrás: EDO / European Drought Observatory - 2022. július

A EDO adatai alapján az OMSZ is beszámolt arról egy friss tanulmányban, hogy nagy a csapadékhiány Magyarországon, Romániában, Moldovában, Ukrajnában, a Balkán északi felén és Olaszországban is. Az Egyesült Királyságban ez volt a legszárazabb július az elmúlt 87 évben, Franciaországban pedig a második legszárazabb július volt azóta, hogy rögzítik az időjárásra vonatkozó adatokat.

Arról már írtunk, miért lehet az idei nyár hátralévő életünk leghűvösebb nyara, ahogy az Európa-szerte tomboló tüzekről és az egyre durvább hőhullámokról is. Azt viszont még túl korai lenne mondani, hogy ez lesz a legmelegebb nyár Európában, mert a végső következtetéshez augusztusi adatok is szükségesek lesznek.

Az EDO jelentés szerint a szárazság okozta vízhiányt

  • az energiaszektorban
  • és a terméshozam csökkenése miatt az agrárszektorban, az élelmiszerárakon is még inkább meg fogjuk érezni.

Júliusban és augusztusban Európa-szerte rendeltek el különféle vízkorlátozó intézkedéseket: Spanyolországban van, ahol napi 200 liter vizet szabad elfogyasztani személyenként, Anglia bizonyos részein locsolási tilalom van érvényben, és Magyarországon is több helyen rendeltek el vízkorlátozást idén.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt