Nem tud megállapodni a kedvezményes villamosbeszerzésről a főváros és a kormány, novemberben lejár a határidő

közlekedés
2022 augusztus 16., 08:33

2014-ben, 8 évvel ezelőtt született meg az a keretszerződés, amely szerint igen kedvezményes áron 124 új villamost vásárolhat Budapest. Ebből 51-et még nem vett meg a főváros. 2020 novembere óta húzódik ugyanis a kormány és Budapest közötti összefeszülés azon, hogy miből vegyék meg ezeket a villamosokat. Az új járművek kedvezményes vásárlásának végső – kitolt – határideje novemberben lejár.

A kedvezményes villamosbeszerzésre még Tarlós István főpolgármestersége és Vitézy Dávid BKK-vezérsége idején kötöttek szerződést.

A BKK kérdéseinkre most azt írta, a villamosok megvásárlásához szükséges több mint 35 milliárd forint nem áll rendelkezésre a fővárosi költségvetésében, ezért állami pénzügyi segítségre volna szükségük, vagy fejlesztési hitelből tudnának vásárolni a villamosokat, amihez megint csak a kormány engedélye kellene. Amit az nem ad meg.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.