Kína is részt vesz az orosz Vosztok hadgyakorlaton

augusztus 17., szerda 15:23
5

Kína is ott lesz a nagyszabású orosz Vosztok (Kelet) 2022 hadgyakorlaton augusztus 30. és szeptember 5. között, jelentette be szerdán a pekingi védelmi minisztérium. A gyakorlaton orosz csapatok mellett indiai, fehérorosz, mongol és tádzsik katonák is részt vesznek.

Peking ugyanakkor azt mondta, a kínai részvételnek a hadgyakorlaton nincsen köze a jelenlegi nemzetközi és regionális helyzethez, az sokkal inkább egy évek óta hatályos kétoldalú megállapodás részét képezi.

Hadgyakorlatozó kínai repülők Tajvan körül. Fotó: GONG YULONG/Xinhua via AFP

„A cél a gyakorlati és baráti együttműködés elmélyítése a résztvevő országok hadseregeivel, javítva a stratégiai összehangolást és erősítve a különböző biztonsági fenyegetések elleni készültséget" - olvasható a tárca állásfoglalásában.

Legutóbb 2018-ban tartottak Vosztok hadgyakorlatot, amelyen Kína akkor első alkalommal képviseltette magát. Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök hivatali ideje alatt szorosabbá vált Peking és Moszkva viszonya. Röviddel az Ukrajna elleni orosz háború megindítása előtt Moszkva és Peking minden korábbinál szorosabb partnerséget jelentett be. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt