Kína is részt vesz az orosz Vosztok hadgyakorlaton

külföld
2022 augusztus 17., 15:23
comments 5

Kína is ott lesz a nagyszabású orosz Vosztok (Kelet) 2022 hadgyakorlaton augusztus 30. és szeptember 5. között, jelentette be szerdán a pekingi védelmi minisztérium. A gyakorlaton orosz csapatok mellett indiai, fehérorosz, mongol és tádzsik katonák is részt vesznek.

Peking ugyanakkor azt mondta, a kínai részvételnek a hadgyakorlaton nincsen köze a jelenlegi nemzetközi és regionális helyzethez, az sokkal inkább egy évek óta hatályos kétoldalú megállapodás részét képezi.

Hadgyakorlatozó kínai repülők Tajvan körül 2022. augusztus 7-én.
photo_camera Hadgyakorlatozó kínai repülők Tajvan körül. Fotó: GONG YULONG/Xinhua via AFP

„A cél a gyakorlati és baráti együttműködés elmélyítése a résztvevő országok hadseregeivel, javítva a stratégiai összehangolást és erősítve a különböző biztonsági fenyegetések elleni készültséget" - olvasható a tárca állásfoglalásában.

Legutóbb 2018-ban tartottak Vosztok hadgyakorlatot, amelyen Kína akkor első alkalommal képviseltette magát. Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök hivatali ideje alatt szorosabbá vált Peking és Moszkva viszonya. Röviddel az Ukrajna elleni orosz háború megindítása előtt Moszkva és Peking minden korábbinál szorosabb partnerséget jelentett be. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.