1937-ben a szovjet meteorológiai szolgálat igazgatóját ki is végezték

Történelem
augusztus 22., 18:24
comments 2

Nem sokkal azután, hogy Palkovics László váratlanul elbocsátotta az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőjét, Nyáry Krisztián író felidézte a sztálini tisztogatások egyik elfelejtett áldozatának, Alekszej Feodoszjevics Vangenheimnek (Алексей Феодосьевич Вангенгейм) a történetét.

A Szovjetunió Meteorológia Szolgálatának igazgatója 1934. január 8-án este a moszkvai Bolsoj Színházba ment volna a feleségével, de a férfit a hírhedt Lubjanka börtönbe hurcolták a hivatalából. Szabotázzsal vádolták, azzal, hogy az időjárás-előrejelzéseket meghamisítva ássa alá az aszály elleni harcot. Hiába volt Sztálin híve, őt tették felelőssé a rossz állami döntések miatti rossz termésért. Tíz év kényszermunkát kapott a Gulagon.

photo_camera Vangenheim 1929-ben Fotó: Virtual Gulag Museum/Wikipedia

Néhányszor a feleségének és a lányának is írhatott levelet, de 3,5 évvel a letartóztatása után az államvédelem azt írta a feleségnek, hogy Vangenheim büntetését újabb 10 évvel meghosszabbították, és már nem levelezhet. Többé nem jött róla információ, és csak a Szovjetunió összeomlása után derült ki, hogy 1937 novemberén tömeges kivégzés áldozata lett, tömegsírban végezte. 1956-ban rehabilitálták. A történetből Sztálin meteorológusa címmel írt regényt Olivier Rolin francia író.

Nyáry a posztját azzal zárja, hogy a meteorológus lánya, a paleontológus Eleonora 2011-ben, 81 éves korában kiugrott egy moszkvai bérház 9. emeletéről. „Nem sokkal később Vlagyimir Zsirinovszkij, a radikális javaslatairól ismert orosz politikus a Dumában követelte az orosz Meteorológiai Szolgálat feloszlatását, és vezetőinek kirúgását, mert a szervezet nem tudott megjósolni egy moszkvai felhőszakadást” – írja Nyáry a nemrég szintén meghalt Zsirinovszkijről.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt