A háború kitörése óta Törökország kétszer annyi orosz olajat vásárol, mint korábban

energia
2022 augusztus 22., 11:58
comments 8

Idén Törökország megduplázta az Oroszországból származó olajimportját. A Refinitiv Eikon adatai szerint az oroszokkal szembeni nyugati szankciók kivetése óta a két ország együttműködése erősödött. Mivel a török cégek nincsenek eltiltva a kereskedelemtől, tavasz óta fellendült az üzlet, és ezzel be is töltik azt az űrt, amit az Ukrajna elleni agresszió miatt kivonuló nyugati vállalatok hagytak maguk után.

photo_camera Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan Fotó: MUSTAFA KAMAC/Anadolu Agency via AFP

Az elemzés szerint Törökország az idén napi 200 ezer hordó fölé emelte az Oroszországból származó olajimportját, beleértve az uráli és a szibériai könnyű minőségeket is, miközben ez a 2021-es év azonos időszakában csak napi 98 ezer hordó volt. Ezzel együtt az azeri STAR finomító is sokkal több orosz kőolajat vásárol, miközben kevesebb nyersanyag érkezik hozzájuk Norvégiából, Irakból és Nyugat-Afrikából.

Az orosz és a török elnök legutóbb augusztus elején találkoztak a dél-oroszországi Szocsiban, hogy a további együttműködésről tárgyaljanak. De miközben Erdogan szélesíti az együttműködését Oroszországgal, az ukrán vezetéssel arról állapodott meg, hogy beszáll az oroszok által szétlőtt ország újjáépítésébe. (Reuteres)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt