Az Azov ezred ócska hamisítványnak nevezte a Dugina-gyilkosság gyanúsítottjának igazolványát

háború
2022 augusztus 22., 19:09
comments 3

Az ukrán állampolgárságú Natalja Vovkot gyanúsította meg az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Darija Dugina orosz újságírónő meggyilkolásával.

FSZB: Az Azov tagja a gyanúsított

Az FSZB szerint az 1979-es születésű Vovk július 23-án érkezett Oroszországba a 2010-es születésű lányával, Szofija Sabannal, és abban a házban bérelt lakást Moszkvában, ahol Dugina is lakott, hogy kémkedhessen kiszemelt áldozata után.

Az orosz biztonsági szolgálat azt állította, hogy az ukrán nő által használt Mini Cooperen az oroszországi belépéskor a donyecki szakadár köztársaság rendszáma volt, amelyet később kazah, az ország elhagyásakor pedig ukrán rendszámra cserélt le. Az FSZB szerint Vovk ukrán titkosszolgálatok megbízásából követte el a gyilkosságot, de nem nevezte meg ezeket.

Vovk, aki Észtország irányába hagyta el Oroszországot, vasárnap a merénylet előtt ott volt a Tragyicija irodalmi-zenei fesztiválon, aminek a 30 éves Dugina volt a díszvendége. Alekszandr Dugin lánya Toyota Land Cruiser Prado típusú terepjáróját az orosz hatóságok szerint távirányítású, 400 gramm trotilnak megfelelő erejű bombával robbantották fel Moszkva megye Ogyincovói járásában.

Az Orosz Nyomozó Bizottság helyszínelői vizsgálják a törmeléket a Darja Dugina elleni merénylet helyszínén, Moszkva határában.
photo_camera Az Orosz Nyomozó Bizottság helyszínelői vizsgálják a törmeléket a Darja Dugina elleni merénylet helyszínén, Moszkva határában. Fotó: HANDOUT/AFP

A FSZB videofelvételeket tett közzé Vovkról, amik szerint szőkített hajjal érkezett Oroszországba, majd sötétre festette a haját, és úgy is távozott. A RIA Novosztyi hírügynökség a RahDit hackercsoportra hivatkozva azt állította, hogy a gyanúsított az ukrán Azov ezredben szolgált, amit Oroszországban terrorszervezetnek minősítettek, és hogy a leánykori neve Saban volt. A bűncselekményhez használt autót eladásra hirdették meg Ukrajnában.

Dugin: Mi kizárólag a győzelmünket akarjuk

Az orosz nyomozóhatóság több emberélet veszélyeztetésével elkövetett emberölés címén indított eljárást. Az áldozat apja Alekszandr Dugin orosz filozófus és közéleti szereplő, a neoeurázsiai, szláv-türk összefogást szorgalmazó filozófiai és politikai irányzat megteremtője, az „orosz világ” ideológusa. A Nyugaton ultranacionalistának minősített, a Krím annektálását és az Ukrajna megtámadását is támogató Dugin 2015 óta többek között amerikai, kanadai és ausztrál szankciós listán szerepel, és hasonló intézkedéseket léptettek életbe az övével rokon eszmeiséget valló lánya ellen is.

Sajtóértesülések szerint a 60 éves Dugin szombat éjjel a lányával együtt akart elutazni a fesztiválról, de végül egy másik autóba szállt be. A filozófus sokkot kapott, kórházba kellett szállítani. A férfi mellé személyi védelmet rendeltek ki.

Matteo Salvini és Alekszandr Dugin 2016-os beszélgetése
photo_camera Matteo Salvini és Alekszandr Dugin 2016-os beszélgetése Fotó: Facebook/Associazione Culturale Lombardia Russia

Alekszandr Dugin nevében nyilatkozatot tett közzé Konsztantyin Malofejev, a Cargrad médiacsoport igazgatótanácsának elnöke a Telegramon. Eszerint az orosz népet nem lehet megtörni, így Darja Dugina gyilkosai nem fogják elérni, amit akartak. Dugin szerint a lányát, aki „soha nem szólított fel erőszakra vagy háborúra”, Oroszország ellenségei „alattomosan, sunyi módon ölték meg”. „A szívünk nem pusztán bosszúra vagy megtorlásra szomjas. Ez túl sekélyes volna, nem orosz. Mi kizárólag a győzelmünket akarjuk… Győzzenek hát, kérem!” – üzente Dugin.

Putyin: Dugina a tetteivel bizonyította, mit jelent orosz hazafinak lenni

Vlagyimir Putyin orosz elnök táviratban fejezte ki részvétét a meggyilkolt Darja Dugina családjának, aljas és kegyetlen bűnténynek nevezte a történteket. Putyin szerint Dugina újságíróként, tudósként, filozófusként és haditudósítóként „becsületesen szolgálta a népet és a hazát, a tetteivel bizonyította, mit jelent orosz hazafinak lenni”.

A gyilkossággal kapcsolatban Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt írta vasárnap este, hogy ha bebizonyosodik az ukrán nyomra vonatkozó verzió, akkor már „a kijevi rezsim által megvalósított állami terrorizmus politikájáról kell beszélni”. A hivatalos ukrán szervek elhatárolódtak a történtektől.

Nemzetközi Köztársasági Hadsereg

Vasárnap este Ilja Ponomarjov volt orosz parlamenti képviselő Kijevben azt állította, hogy a merényletet a közvélemény előtt eddig ismeretlen orosz „partizánmozgalom”, a Nemzeti Köztársasági Hadsereg (NRA) követte el. A 2019 óta ukrán állampolgár Ponomarjov szerint az NRA a Putyin-rendszer megdöntésére törekszik, és további politikai gyilkosságokra készül a Kreml politikáját támogató személyek ellen.

Azov: Nem mi voltunk

Az ukrán nemzeti gárdához tartozó Azov ezred a Telegramon közölte, hogy a nő, akit az FSZB a gyilkossággal gyanúsít, nincs és soha nem volt semmilyen kapcsolatban az alakulattal.

A mariupoli Azovsztal üzem ukrán védői közül hárman sajtótájékoztatót tartottak. Egyikük az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint felfedte, hogy az Azov tagjai katonai igazolványukon terepszínű egyenruhában vannak lefotózva, míg az FSZB által nyilvánosságra hozott iraton a gyilkosság gyanúsítottja a nemzeti gárda díszegyenruháját viseli.

Az ukrán Azov önkéntes ezred díszszemléje. Ezt az alakulatot szélsőjobboldali csoportok szervezték, a 2014-ben kirobbant donbaszi háború alatt az ukrán haderő részévé vált.
photo_camera Az ukrán Azov önkéntes ezred díszszemléje. Ezt az alakulatot szélsőjobboldali csoportok szervezték, a 2014-ben kirobbant donbaszi háború alatt az ukrán haderő részévé vált. Fotó: STR/NurPhoto via AFP

A bemutatott szolgálati igazolvány szerint a nő az ukrán nemzeti gárda 3057. katonai egységéhez tartozik. „A 3057. katonai egységhez tartozik az Azov is, de az egység nem minden tagja tartozik az Azovhoz” – közölte az egyik katona. Feltételezése szerint egy régi, már nem érvényes igazolvány volt, amire az oroszok Mariupol megszállásakor találhattak rá. „Ez komolytalan, sebtében összerakott, rosszul kitalált hamisítvány” – mondta. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az Azov tagjai között egy nő sincs.

link Forrás

A nemzeti gárda a Facebookon szintén álhírnek nevezte azt, hogy a gyilkossággal gyanúsított nő, Natalija Vovk valaha is szolgált volna az Azov ezrednél.

Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértőt kérdeztük a hétvégi merényletről. Dugint nárcisztikus nonkonformistának ismerte meg, de prófétákat idéző külseje ellenére marginális ideológus maradt még 2014 után is. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.