Kijevben orosz támadás veszélye miatt betiltották a tömegrendezvényeket

háború
2022 augusztus 22., 14:23

A kijevi katonai adminisztráció csütörtökig betiltott minden tömegrendezvényt orosz rakétatámadások nagy valószínűségére hivatkozva – közölte Katerina Dacenko, a városvezetés sajtótitkára az Ukrajinszka Pravdával.

A lap vasárnap arról írt, hogy a kijevi kormányzati negyed elleni rakétacsapásra készülhetnek az oroszok, mert több parlamenti és kormányzati forrás is azt mondta, a kormánynegyedben dolgozóknak azt javasolták, hogy augusztus 22-26. között inkább dolgozzanak otthonról.

A városvezetés kérte a kijevieket, hogy ne hagyják figyelmen kívül a légiriadókat. A hírportál emlékeztetett arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétvégi üzenetében azt mondta, arra számítanak, hogy a héten Oroszország valami „különösen kegyetlen cselekedeteket fog elkövetni”.

Ukrajnában kedden lesz a nemzeti zászló napja, szerdán pedig a függetlenség napja, ezért lehet valószínűbb a fokozott orosz támadás is.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint azt mondta: eddig csaknem 9000 ukrán „hős” halt meg az orosz megszállók elleni háborúban. „Ebben a háborúban nem csakkatonák vesznek részt, és nemcsak azok, akik fegyvert ragadtak, hanem a mi kisgyerekeink is, akik nem vétkesek semmiben, de szerencsétlenségükre itt és ebben az időben születtek” – mondta a főparancsnok. Ők nem értik, mi történik, de mindenképpen védelemre van szükségük, mert apjuk a frontra ment, és talán egyike annak a majdnem 9000-nek, aki életét vesztette – mondta.

Június elején Mihajlo Podoljak, az elnöki iroda vezetőjének tanácsadója azt mondta: az ukrán hadsereg veszteségei napi 100-200 fő között mozognak – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az ukrán vezérkar legfrissebb hétfői összesítése alapján eddig hozzávetőlegesen 45 400 orosz katona esett el a háborúban.

photo_camera Ukrajna legnagyobb nemzeti zászlója Kijevben március 16-án. Fotó: Genya Szavilov/AFP

Fronthelyzet

Natalija Humenyuk, a déli műveleti parancsokság sajtóközpontjának vezetője arról számolt be, hogy délelőtt az orosz légierő egy Szu-35-ös repülőgépről H-59-es rakétát lőtt ki egy Odessza megyei infrastrukturális létesítményre. A támadásban senki sem sérült meg. Az első információk szerint a rakétát a Fekete-tenger felől indították el.

Az Ukrajinszka Pravda a régiók kormányzói hivatalainak közléseiből készített összefoglalójában azt írta, hogy a déli, javarészt orosz megszállás alá került Herszon megyében különösen súlyos a helyzet, a helyi lakosok beszámolói szerint napról napra egyre gyakoribbak a tüzérségi támadások, robbanások, sok infrastrukturális létesítmény és lakóház romokban hever.

Hétfőre virradóan az orosz csapatok rakétatámadásokat indítottak Harkiv, Mikolajiv, Toreck, Kosztyantinyivka városok és Luhanszk megye ellen, Szumi régiót pedig továbbra is támadják Oroszország felől. Harkivra késő este nyitottak tüzet az orosz erők rakéta-sorozatvetőkből, két polgári lakos sebesült meg a megyeszékhelyen. Reggel a régióban Bohoduhiv környékét lőtték, ott egy civil sebesült meg.

Donyeck megyében az éjszakai támadásokban torecki lakóházak, Kosztyantinyivkában pedig egy iskola épülete rongálódott meg. Egy nap alatt két civil lakos halt meg a régióban. A szintén a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megyében három járást támadtak az orosz csapatok. Nyikopolra háromszor nyitottak tüzet, és több mint negyven lövedéket lőttek ki. Négyen sérültek meg a városban, közülük kettőt kórházba kellett szállítani.

A déli Mikolajiv megye több részét is tűz alá vették, Bastanka városban egy gyerek sérült meg könnyebben, porig égett egy kétszintes ház, és több más lakóépületben is károk keletkeztek.

Orosz gyerekkatonák

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó a Telegramon arról számolt be, hogy a csaknem teljesen elfoglalt luhanszki régióban az oroszok gyerekeket készítenek fel a háborúra, a keleti fronton pedig próbálják áttörni az ukrán fegyveres erők védelmét. „Az orosz hadsereg szüntelen kutatja a gyenge láncszemeket az ukrán védők védelmi vonalában, és folytatja a települések ágyúzását. Csak tegnap este hét rakétacsapást mértek ránk, 11-szer lőttek az ukrán hadsereg állásaira tüzérséggel és rakéta-sorozatvetőkkel, öt alkalommal próbáltak harckocsitámadást indítani. Vasárnap az ukrán erőknek öt hatalmas ellenséges támadást sikerült visszaverniük, de további hat irányban folytatódnak az összecsapások” – írta a kormányzó.

Hajdaj szerint mostanra szinte teljesen elfogytak a kényszerrel mozgósítható hadköteles korú férfiak a régióban, ezért elkezdték felkészíteni a nagykorúsághoz közeledő gyerekeket a háborúra. Példaként hozta, hogy Novoderkul falu megalapításának 225. évfordulójának napján feleskették az úgynevezett „Fiatal Gárda” katonai-hazafias mozgalom 30 iskolás korú új tagját.

Partvidéki aknák

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentéséből az Ukrajinszka Pravda azt emelte ki, hogy az orosz erők rohamműveletet hajtottak végre Mikolajiv irányában, Blahodatne falunál, és részleges sikert értek el.

Olekszij Nejizspapa, az ukrán haditengerészet parancsnoka egy interjúban – amiből az Ukrajinszka Pravda idézett – elmondta, hogy az orosz invázió első napjaiban Ukrajna aktívan használta a hajók elleni aknákat és a Bayraktar török harci drónokat az ország tengeri partvidékének védelmére. A partvidék aláaknázására azért volt szükség, hogy orosz deszantcsapatok ne tudjanak partra szállni, mondta. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt