Nagy árat fizet a kormány és a 4iG a Vodafonért

augusztus 22., hétfő 13:48
16

Felkavarta a kormány a nyár végi állóvizet, amikor bejelentette, hogy kisebbségi tulajdonrészt vásárol a Vodafone magyarországi cégében. A többségi részvénycsomag sem kerül messze a kormány köreitől, azt a Mészáros Lőrinc cégeit egykor irányító Jászai Gellért vezette 4iG vásárolja meg. A csomagért mai árfolyamon 715 milliárd forintnak megfelelő eurót fizet majd az állam és a cég. A felvásárlás pikantériája, hogy az állam és a 4iG már egy másik telekom szolgáltatóban, a Yettelben, korábbi nevén Telenorban is tulajdonrészt vásárolt.

Gaál Gellért, a Concorde értékpapír Zrt. vezető részvényelemzője szerint ez az ár nagyjából a kétszerese lehet a Vodafone piaci árának, vagyis

a magyar állam, nehéz gazdasági helyzet ide, leállított állami beruházások és költségcsökkentés oda, nagyon borsos árat hajlandó fizetni azért, hogy megkaparintson egy telekom céget.

Gaál Gellért. Fotó: Bankó Gábor

A szakértővel összeültünk egy gyors helyzetelemző podcast interjúra arról, hogyan alakítja át a magyar telekommunikációs piacot a felvásárlás, mekkora szereplő lesz ezután ezen a piacon az állam és a 4iG, honnan lesz egyáltalán pénz erre az üzletre, és mit érezhetnek meg ebből az ügyfelek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt