Lemondott a japán rendőrség vezetője az Abe Sindzó elleni merénylet miatt

bűnügy
2022 augusztus 25., 08:04

Bejelentette lemondását a japán rendőrség vezetője, közölve, hogy vállalja a felelősséget azért, hogy Abe Sindzó volt miniszterelnök júliusban meghalt egy merényletben. Nakamura Itaru eddig a legmagasabb rangú vezető, aki felelősséget vállalt a volt kormányfő meggyilkolásának ügyében.

photo_camera Fotó: Hiroto Sekiguchi/The Yomiuri Shimbun via AFP

Abét július 8-án a Japán nyugati részén fekvő Narában egy 41 éves férfi lőtte agyon. A volt miniszterelnök éppen választási kampánybeszédet mondott, amikor a támadó hátulról többször rálőtt házilag készített fegyverével. A japán sajtó szerint a narai rendőrfőnök is távozik a posztjáról.

Szakértők szerint a biztonsági intézkedések egyértelműen elégtelenek voltak aznap Narában. Úgy vélik, a testőrök megmenthették volna Abét, ha a merénylő első, elvétett lövése utáni 2,5 másodpercben közbelépnek vagy kimenekítik a politikust a helyszínről. A Reuters hírügynökségnek nyolc biztonsági szakértő a merénylet felvételeit átnézve azt mondta, a támadó második lövése sebesítette meg halálosan Abét.

Több japán tisztviselő, többek között Kisida Fumio kormányfő is elismerte, hogy a biztonsági intézkedések hiányosak voltak a választási kampányrendezvényen.

Abu Sinzó részt vesz a Liberális Demokrata Párt jelöltjének kampányrendezvényén 2022. július 6-án, Tokióban.
photo_camera Abu Sinzó részt vesz a Liberális Demokrata Párt jelöltjének kampányrendezvényén 2022. július 6-án, Tokióban. Fotó: Josikazu Cuno/AFP

A japán országos rendőr-főkapitányság korábban úgy nyilatkozott, hogy a gyilkosság abból következett, hogy a rendőrség nem tett eleget kötelességének, ezért munkacsoportot állítottak fel a biztonsági és védelmi intézkedések felülvizsgálatára és megelőző lépések kidolgozására.

Nyomozati források korábbi tájékoztatása szerint a merénylő azt mondta, az Abét támogató vallási csoport iránti gyűlöletből cselekedett. Azt mondta, az anyja nagy összegeket adományozott a vallási szervezetnek, ami miatt tönkrement.

Abe Sindzó volt Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke, a tisztségét először 2006 szeptemberétől 2007 szeptemberéig töltötte be, majd 2012-től 2020-ig volt kormányfő. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.