Podkoszt #3: Az elit titkos halastavai, inváziós amerikai rákok és az édesvizi sushizás veszélyei

podcast
2022 augusztus 27., 08:33
comments 8

A Podkoszt harmadik adásában a 444 főhorgászával, Szily Lászlóval beszélgettünk arról, hogy miért eszik a magyar olyan kevés halat (az egy főre jutó hazai halfogyasztás az Agrárközgazdasági Intézet számításai szerint 2019-ben 6,45 kg volt*) miközben annyi vizünk van, miért nem lehet a hazai piacokon tisztított halat kapni, miért még mindig az egészségességgel próbálják a halfogyasztást eladni és vajon mik a legfinomabb halfajták.

  • 01.40 - Hogy akadt be Szily Lacinak és Nábelek Zsófinak a horgászat
  • 05.35 - Miért találkozik olyan kevés hallal a magyar
  • 12.38 - Betlizés, bojlizás és Áder János titkos tavai
  • 16.18 - Tisztított halat hiányoló panaszaink
  • 27.35 - Törpeharcsa nyálka és a három méreg tüske
  • 30.29 - Váratlan helyeken felbukkanó busa és márna
  • 37.30 - Halmarketing zsákutcák
  • 39.40 - Jászkeszeg, sneci, cifrarák és az édesvízi sushi
  • 46.40 - Mi a jövője a hazai horgászatnak
  • 51.05 - Ponty agyalapi mirigy bizniszek

A témában ajánljuk Szily Laci csodálatos cikkét a hazai busa propaganda történetéről a MAKRO 3. - A Nagy Zabálás, a 444 nyomtatott magazinjának 3. számában.

Ha van kérdésetek, tippetek, hozzászólásotok vagy egy téma ötletetek, amiről szívesen hallgatnátok beszélgetést, küldjétek el nekünk a podkoszt@444.hu címre!

Az adást, és a 444 többi podcastját meghallgathatjátok Spotifyon, Google Podcaston, Apple Podcaston és az Amazon Audible szolgáltatás podcastoldalán és a több nagy platformon.

*Az Agrárközgazdasági Intézet 2014 óta számolja a hazai egy főre jutó halfogyasztást, az alábbi linken találhatók az adatok. A magyarországi halfogyasztás több tényezőből tevődik össze. Megtermelt tógazdasági étkezési halmennyiség (horgászat és természetes víztelepítésére értékesített halmennyiség nélkül) + intenzív üzemi étkezési halmennyisége + természetes vízi étkezési halmennyiség,(ami elsősorban horgászfogás), továbbá élősúlyra visszaszámolt import termékmennyiségi adatok - export mennyiségi adatok, amelynek összegét elosztják a tárgyév január 1-jén KSH-ban nyilvántartott népesség számával. Az adásban még említett KSH adat a 2,4 kg/egy főre jutó éves halfogyasztásról, csak a háztartásban fogyasztott mennyiséget jelöli, egy másik adatkörről és módszertanról van szó. Ez valójában egy háztartási fogyasztói kosarat jelent, ami egy szűk mintán alapul és nem a hazai teljes halfogyasztást jelenti.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.