Bírók perelték be az EU Tanácsot a lengyel helyreállítási terv elfogadása miatt

európai unió
2022 augusztus 28., 17:56
comments 3

Pert indított négy európai bírókat tömörítő szervezet az Európai Unió Tanácsa ellen, amiért jóváhagyta Lengyelország helyreállítási tervét. Igaz, bár elfogadták a tervet, a lengyeleknek a mai napig nem sikerült teljesíteniük a megbeszélteket.

A bírócsoportok szerint a Tanács figyelmen kívül hagyja az EU Bíróság ítéleteit, a jogállamisággal kapcsolatos aggodalmakat, és kárt okoz a lengyel bíróknak. A szervezetek emlékeztetnek, hogy „a Bíróság döntése szerint a törvénytelen fegyelmi eljárásokban érintett lengyel bírókat késedelem nélkül vissza kell helyezni hivatalukba”.

photo_camera Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Brüsszelben Fotó: DIEGO RAVIER/Hans Lucas via AFP

A per célja, hogy megakadályozza az uniót a pénzek elutalásában, amíg a lengyelek nem hajlandók teljesíteni a bíróság ítéleteit. Az egyik csoport szerint a Bizottságnak és a Tanácsnak kötelessége, hogy „politikai kényelmi okokból a Bíróság ítéleteit ne tárgyalási alapként kezelje”.(Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt