Bírók perelték be az EU Tanácsot a lengyel helyreállítási terv elfogadása miatt

európai unió
2022 augusztus 28., 17:56
comments 3

Pert indított négy európai bírókat tömörítő szervezet az Európai Unió Tanácsa ellen, amiért jóváhagyta Lengyelország helyreállítási tervét. Igaz, bár elfogadták a tervet, a lengyeleknek a mai napig nem sikerült teljesíteniük a megbeszélteket.

A bírócsoportok szerint a Tanács figyelmen kívül hagyja az EU Bíróság ítéleteit, a jogállamisággal kapcsolatos aggodalmakat, és kárt okoz a lengyel bíróknak. A szervezetek emlékeztetnek, hogy „a Bíróság döntése szerint a törvénytelen fegyelmi eljárásokban érintett lengyel bírókat késedelem nélkül vissza kell helyezni hivatalukba”.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Brüsszelben.
photo_camera Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Brüsszelben Fotó: DIEGO RAVIER/Hans Lucas via AFP

A per célja, hogy megakadályozza az uniót a pénzek elutalásában, amíg a lengyelek nem hajlandók teljesíteni a bíróság ítéleteit. Az egyik csoport szerint a Bizottságnak és a Tanácsnak kötelessége, hogy „politikai kényelmi okokból a Bíróság ítéleteit ne tárgyalási alapként kezelje”.(Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.