Egyik fél sem fogja vissza magát Zaporizzsja környékén

háború
2022 augusztus 28., 17:31
comments 2

A déli frontról érkező jelentések alapján látható: egyik fél sem hajlandó visszavenni a támadásokból a zaporizzsjai atomerőmű környékén. Közben a tárgyalások már nagyban folynak a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) tudóscsoportjának látogatásáról, amely jövő héten meg is érkezhet a térségbe. A létesítményt az orosz hadsereg kontrollálja, de ukrán mérnökök üzemeltetik.

A NAÜ szerint a legutóbbi csapások ismét rámutattak a potenciális nukleáris baleset kockázatára. Az érkező csapat felmérné az üzem állapotát, a biztonsági és védelmi rendszerek működőképességét, értékelné a személyzet munkakörülményeit.

Az ügynökség többször is felszólította a feleket az erőmű körüli bombázások leállítására, miután – az oroszok szerint ukrán, az ukránok szerint orosz – rakéták találtak el egyes épületeket. A környéken jódtablettákat osztogatnak, amelyek valamelyest védenek a sugárzás ellen.

Európa legnagyobb atomerőműve Ukrajna áramigényének 20 százalékát állítja elő, csütörtökön lekapcsolták az ukrán hálózatról, majd péntekre visszaállították. (NYT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.