Öt ábra arról, hol tart a magyar oktatás

oktatás
2022 szeptember 01., 08:30
comments 11

Tiltakozások közepette indul az új tanév. Van, ahol már szeptember elsején polgári engedetlenségbe kezdtek a tanárok az oktatás helyzete miatt. Az elmaradó fizetésemelésről esik a legtöbb szó, de nemcsak ettől szenved a rendszer. Készítettünk öt ábrát, amelyek jól mutatják, merre tart az oktatás. (A tanévkezdés eseményei itt követhetők percről percre.)

Betöltetlen állások

A legutóbbi, 2019-es adat szerint a 40 ezret is meghaladta már a betöltetlen tanári állások száma. A beszámolók alapján azóta rosszabb lehet a helyzet.

link Forrás

Nincs elég szakos tanár

A tanárhiány miatt egyre gyakoribb, hogy képesítés nélkül tanítanak bizonyos szaktárgyakat. Az érettségit nem adó szakképzésben a legnagyobb a baj.

link Forrás

Alacsony fizetések

Akik a pályán maradtak, továbbra is rosszul keresnek más, hasonló végzettségű emberekhez képest. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy sokan inkább felmondanak. 2019-es adatok alapján az általános iskolai tanárok 61 százalékát kapják annak, amit akár más pályán kereshetnének.

link Forrás

Az egész rendszerre keveset költünk

A több pénz önmagában nem mentené meg az oktatást, de látható, hogy más OECD-országokkal összevetve keveset költünk rá GDP-arányosan.

link Forrás

Előretörnek az egyházi iskolák

Látható az is, hogy a kormány politikájának eredményeként egyre többen járnak egyházi iskolába.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.