Becsöngetés - Élőben a tanévkezdésről!

  • Esősen indul a szeptember, legalább egyetlen gyerek se fog a strandra vágyni.
  • Tanárhiány, egekbe szökő rezsiárak, elmaradó tanári fizetésemelések – ezek a témák határozták meg a nyári szünetet, a napokban több helyen is tüntetnek majd a közoktatás állapota miatt.
  • Láttál valami érdekeset az évnyitón? Kockás ingbe mentek tanárok vagy tiltakoztak a szülők? Beszerelték már az új fatüzelésű kályhát? Megjelent egy politikus beszédet tartani? Ha bármi ilyesmibe futottál volna vele, akkor ha gondolod, írd meg nekünk a megirom @ 444.hu emailcímre 'Tanévkezdés' tárggyal.
2022 szeptember 01., 10:37

Kockás inges diákok a Vörösmarty Gimnáziumban

Ez az a budapesti középiskola, melynek tanárai közül többen tiltakoztak reggel, polgári engedetlenségi akciót hirdetve. Az iskolából kapott képet alapján a diákok közül is sokan csatlakoztak saját eszközeikkel a tiltakozáshoz, és kockás ingben mentek a tanévnyitóra.

photo_camera Fotó: Somlai Mira
photo_camera Fotó: Somlai Mira

A jelenlegi nemzeti alaptanterv hatalmas hátralépés a 2007-eshez képest. Amellett, hogy hatalmas tananyag mennyiséget ír elő, nacionalista, hazafias ideológiát akar beleverni a gyerekek fejébe, holott egyáltalán nem ez lenne a feladata. Cikkünk a témában itt olvasható.

2022 szeptember 01., 09:34

Tegnap volt a """Nemzeti Tanévnyitó"""

Kb. pont úgy nézett ki, mint amire számít az ember:

photo_camera Fotó: Maruzsa Zoltán Facebook
2022 szeptember 01., 09:02

Tiltakozott a PSZ is csütörtök délelőtt

photo_camera Fotó: Bankó Gábor

A Pedagógusok Szakszervezete sajtótájékoztatóval egybekötött esernyős tiltakozást szervezett csütörtökre, ahol elmondták, hogy utoljára augusztus 30-án tárgyaltak a kormánnyal a béremelésről, de a kormány részéről azt a választ kapták, hogy még nem volt idejük átnézni a szakszervezetek sztrájköveteléseit. A PSZ azt közölte, hogy folytatják a tiltakozásokat, amíg a kormány nem teljesíti a követeléseiket.

2022 szeptember 01., 08:40

A PDSZ videója szerint a tankerület kirúgással fenyegette a tiltakozni készülő tanárokat Kőbányán

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tett közzé oldalán egy videót a kőbányai Széchenyi István Kéttannyelvű Általános Iskola elől, ahol az iskola egyik pedagógusa mondta el, hogy a tantesültet nagyjából kétharmada tervezett részt venni csütörtökön és pénteken a polgári engedetlenségi tiltakozásba, de a szervődő akcióról tudomást szerzett a tankerület, és bekérették az igazgatót, majd megfenyegették, hogy Pintér Sándor el fogja bocsájtani a tiltakozó kollégákat, az iskolát pedig bezárhatják, hiszen nem maradna elég tanár a diákok oktatására.

Mint a szakszervezeti tag pedagógus elmondta, azóta utánanéztek, hogy ezt a fenyegetést semmiféle jogszabály nem támasztotta alá, ráadásul a sztrájktárgyalás legutóbbi fordulójában kiderült, hogy nem is történt hasonló utasítás a felsővezetés részéről a tankerület felé. Ennek ellenére a tankerület fenyegetése működött, több tanár is visszalépett a tiltakozástól, így végül a tantestület egyharmada, 12 tanár vett részt az akcióban csütörtökön.

Elmondta azt is, hogy a szülőktől azt kérték, hogy ha támogatnák a tanárok tiltakozását, csütörtökön és pénteken ne küldjék iskolába a gyerekeiket, és ezt sokan meg is tették, felsőben például összesen 30 gyerek jelent meg csütörtökön.

link Forrás
2022 szeptember 01., 08:02

Németh Szilárd keményen odaszólt az Orbán-kormányoknak

A rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos is ünnepi poszttal köszöntötte a tanévkezdőket. Külön említést érdemel a poszt azon része, melyben úgy fogalmaz:

Évről-évre többet fordítunk alap és középfokú oktatásra, az elmúlt 30 évben nem volt Magyarországon olyan volumenű iskolafejlesztés, mint napjainkban.

Ami már csak azért is tiszteletreméltóan önkritikus megjegyzés, mert az elmúlt 30 évből 16-ban a Fidesz volt kormányon.


Arról, hogy mennyire keveset költ a magyar kormány alap- és középfokú oktatásra, ebben a posztban található egy érzékletes grafikon.

2022 szeptember 01., 07:47

Az 1027. tanév kezdetét köszönti a volt fideszes képviselő

Fenyvesi Zoltán a 2018-2022 közötti ciklusban volt képviselő a Fidesz színeiben, de közösségi oldalát a parlamenti búcsú után is megtartotta. Jó döntés volt, így például kiderül, hogy a magyar iskolarendszer 1027 éves múltra tekint vissza.

link Forrás
2022 szeptember 01., 07:38

Márki-Zay erős idézettel kezdte a tanévet

Sikeres tanévet, sok szép élményt és rengeteg új barátságot kívánt a volt miniszterelnök-jelölt a diákoknak. Nem is akárhogyan, egy Jane(!) Teller idézettel (és egy kacsintós szmájlival):

"Iskola nélkül vakáció sem lenne."

Az idézet Janne Teller dán írónő Semmi című regényéből származik, amiről nemrég a Qubit is írt, és aminek tételmondata:

"Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom."

A kamaszregényt Dániában egy időre betiltották, mert úgy gondolták, depresszióssá teheti a gyerekeket, majd kitüntették, mára pedig kötelező olvasmány.

2022 szeptember 01., 07:38

Novák Katalin sok türelmet kívánt a családoknak

A köztársasági elnök is posztolt a tanévnyitóra:

link Forrás
2022 szeptember 01., 07:10

„Ha a tanári pályán maradtam volna, akkor végigdolgozom az egész nyarat”

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Ajánljuk újra júniusi interjúnkat: Magyari Gábor mindössze két évet volt a tanári pályán irodalom- és történelemtanárként, de idén júniusban úgy döntött, hogy felmond. Akkor még fogalma sem volt, hogy mit fog csinálni helyette, de úgy érezte, hogy a 210 ezer forintos fizetésével ez nem mehet így tovább. Szerinte nemcsak a kormányzatnak, hanem a társadalomnak is nagyon másképp kellene gondolkodnia a tanárokról.

2022 szeptember 01., 06:58

A KDNP hálásan köszöni a tanárok munkáját

A kisebbik kormánypárt (:D) nyerte a közleményversenyt, legalábbis az MTI alapján ők adtak ki leghamarabb közleményt a tanévkezdésről. Simikcsó István frakcióvezető többek között arról ír, hogy a szeptemberi iskolakezdés fontos időszak, hiszen tisztában kell lennünk, hogy az oktatás nem csak egy kötelező feladat, amit teljesíteni kell, hanem az életre készíti fel gyermekinket.

„Ma, amikor minden értelemben a kihívások korát éljük, elengedhetetlen, hogy minél jobban fel legyenek vértezve a fiatal korosztályok megfelelő tudással, látásmóddal és képességekkel, amelyekkel helyt tudnak állni a gyorsan változó világunkban. Fontos, hogy hazájukat szerető, alkalmazkodni képes, gondolkodni és újítani alkalmas és tudásra éhes legyen az a nemzedék, amely utánunk jön és egyszer majd kezébe veszi országunk, kontinensünk irányítását. Kitartást és sok erőt kívánunk nekik céljaik elérésében, a pedagógusainknak pedig hálásan köszönjük odaadó munkájukat, hiszen nagyrészt az ő kezükben van, hogy milyen emberek kerülnek majd ki az oktatási intézményekből! Kívánunk minden tanulónak, tanárnak és családjaiknak eredményes tanévet!” – áll még a közleményben.

2022 szeptember 01., 06:36

A tanárok, akik holnap sem veszik fel a munkát

photo_camera Fotó: Bankó Gábor

Az imént írtunk arról, hogy csütörtök délelőtt a Rákóczi téren tiltakoztak a Vörösmarty Mihály Gimnázium tanárai a közoktatás helyzete miatt, és míg a tanárok egy része csak a mai első órán vesz részt polgári engedetlenségi akcióban, vannak, akik holnap sem veszik fel a munkát tiltakozásképpen. A fotón azok láthatóak, akik holnap is tiltakoznak.

A helyszínen kollégánknak a PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet nyugdíjas pedagógus arról beszélt, hogy többen jelezték, hogy vannak olyan tanárok, akik azért nem tudnak polgári engedetlenségi akcióban részt venni, mert anyagilag nem engedhetik meg, hogy akár ennyi jövedelem is kiessen az eleve kevés bérükből. Nekik a PDSZ kínál támogatást, az általuk létrehozott alapítvány fizetni fogja a munkabeszüntetés miatt kieső bérek utáni kompenzációt, mondta el Nagy.

2022 szeptember 01., 06:24

Tiltakozással indították a tanévet a Vörösmarty Mihály Gimnázium tanárai

photo_camera Fotó: Bankó Gábor
photo_camera Fotó: Bankó Gábor
photo_camera Fotó: Bankó Gábor

Csütörtök reggel nyolckor a józsefvárosi Rákóczi téren tiltakoztak az iskola tanárai a közoktatás helyzete miatt. Helyszíni tudósítónk beszámolója szerint a tanárok polgári engedetlenségi akciót jelentettek be, majd elénekelték az iskolahimnusz.. Az akciójuk keretében vannak tanárok, akik a mai első órát nem tartják meg, míg mások ma és holnap sem tanítanak.

2022 szeptember 01., 06:13

Pedagógusok munkaterve az idei tanévre: „túlélni a kétszámjegyű inflációt, az élelmiszárak elszabadulását, a rezsiköltségek vállalhatatlan növekedését"

Nagy összefoglaló cikk a Qubiton a bizonytalanságban, tanácstalanságban és tiltakozásokkal induló tanévről.

A cikk folytatódik

Indulhat a nap. Erről ismét egy traumatikus élmény jut eszembe (pedig alapvetően szerettem iskolába járni!), amikor nem is emlékszem már, milyen megfontolásból, de középiskolában a napkezdést áttették nyolcról fél nyolcra. Azóta már a tudomány is engem igazolt, elég sok kutatás van arról, hogy senkinek sem jó ez a korai kezdés.