„Ha a tanári pályán maradtam volna, akkor végigdolgozom az egész nyarat”

interjú
2022 június 27., 04:08
comments 19
  • Magyari Gábor mindössze két évet volt a tanári pályán irodalom- és történelemtanárként, de idén júniusban úgy döntött, hogy felmond.
  • Egyelőre fogalma sincs, mit fog csinálni helyette, de úgy érezte, hogy a 210 ezer forintos fizetésével ez nem mehet így tovább.
  • Szerinte nemcsak a kormányzatnak, hanem a társadalomnak is nagyon másképp kellene gondolkodnia a tanárokról.

Milyen tanárként és hol dolgoztál?

Magyar- és történelemtanár voltam a Magyar Gyula Kertészeti Technikumban, ami egy agrárképzési centrum.

Mennyit kerestél ott?

Mivel a technikumok kikerültek a köznevelés alól, ezért ott valamennyivel több a bér, ezért is mentem oda dolgozni. Amikor tavaly végeztem az egyetemen, akkor a bértábla szerint 150-160 körül lett volna a gimnáziumi fizetés pályakezdőként, itt bruttó 320-at kínáltak, ami nettó 210 ezer forint, szóval 50 ezerrel több.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Miért akartál tanár lenni?

Humán tárgyakból mindig jó voltam, és úgy éreztem, ez egy biztos keret, biztos megélhetési forrás, hiszen mindig lesz munkám. Ráadásul lehetett látni, hogy kiöregszik a tanártársadalom, de nagyon nagy hatással volt rám az irodalom- és történelemtanárom is.

Gondolom, már akkor is tisztában voltál a tanári fizetéssel, amikor eldöntötted, hogy tanár akarsz lenni. Mire számítottál?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.