12-szer több üzemanyagot importál Ukrajna, mint tavasszal, ennek túlnyomó többsége az Európai Unióból érkezik

háború
2022 szeptember 02., 09:13

Augusztusban 709 500 tonna benzin, dízelolaj és folyékony gáz érkezett Ukrajnába, míg márciusban ugyanez a szám mindössze 58 800 tonna volt, az üzemanyagimport növekedése 12-szeres.

Julija Szviridenko gazdasági miniszter a számokat részletezve elmondta, a tavasz első hónapjában naponta átlagosan 827 tonna benzint és 1400 tonna dízelolajat szereztek be külföldről, augusztusban ehhez képest 4200, illetve 16 900 tonnát. Hozzátette, az elmúlt időszakban sikerült tartalékokat képezniük, emellett teljesen megszűntek a sorok a benzinkutaknál. A benzin és a dízelolaj arányának eltolódásából ugyanakkor látszik, hogy a legnagyobb üzemanyag-felhasználó egyértelműen az ukrán hadsereg.

Soeren Stache/dpa
photo_camera A fotón látható számok illusztrációnak minősülnek Fotó: SOEREN STACHE

Míg korábban Ukrajna az üzemanyag nagy részét Oroszországtól vásárolta, addig ma már a benzin 95, a dízelolaj 72 százaléka az Európai Unió országaiból érkezik, az első számú partnerek: Románia, Litvánia, Szlovákia, Görögország, Bulgária és Lengyelország.

Julija Szviridenko az üzemanyagárak emelkedéséről nem beszélt. (via Korrespondent.net)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.