A tajvani miniszterelnök szerint abszolút indokolt volt lelőniük a légterükbe berepülő kínai drónt

külföld
2022 szeptember 02., 09:03

A tajvani hadsereg először lőtt le azonosítatlan drónt a légterében, miután korábban több alkalommal is élt a figyelmeztetés eszközével. Szu Cseng-csang miniszterelnök a Reuters híre szerint azt mondta, ez volt a legmegfelelőbb lépés, amit tehettek.

„Figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetéseinket, így nem volt más választásunk, mint az önvédelem eszközéhez nyúlni és lőni” – mondta. „Kínának önmérsékletet kell tanúsítania – tette hozzá. – Mi soha nem fogunk provokálni, de mindent megteszünk a területeink és a népünk védelme érdekében.”

photo_camera Szu Cseng-csang Fotó: SAM YEH/AFP

A szóban forgó drónt az Oroszlán-sziget közelében lőtték le, az eszköz a tajvani hadsereg közlése szerint a tengerbe zuhant. A sziget a Csinmen-szigetcsoport tagjaként nagyon közel van Kína partjaihoz, Hsziamen és Kvandzsu városokkal szemben a szárazföldtől mindössze 3-4 kilométerre található.

A Kína és Tajvan közötti feszültség azóta lépett szintet, hogy Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke augusztus elején Tajpejbe, Tajvan fővárosába látogatott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.