Az izraeli hadsereg elismerte, hogy valószínűleg izraeli katona lőtte le tévedésből a palesztin újságírónőt

külföld
2022 szeptember 06., 07:46
comments 20

Az izraeli hadsereg hétfőn elismerte, hogy Sirín Abu Akla palesztin-amerikai újságírót valószínűleg egy izraeli katona lőtte le. Teljes felelősséget azonban nem vállaltak a haláláért. Az al-Dzsazíra újságíróját május 11-én lőtték fejbe, miközben a ciszjordániai palesztin városban, Dzsenínben tudósított az izraeli hadsereg egyik rajtaütéséről. Az incidens nemzetközi felháborodást váltott ki.

A hadsereg bejelentése ellentétes az eredeti izraeli állásponttal, miszerint az újságírót palesztin fegyveresek golyói találták el. Katonai tisztviselők azt is mondták, biztosak abban, hogy egyetlen izraeli katona sem lőtt szándékosan riporter vagy civil felé, és közölték, hogy nem indítanak büntetőeljárást egyetlen olyan izraeli katona ellen sem, aki esetleg érintett lehetett.

Sirín Abu Akla portréja egy megemlékezésen.
photo_camera Sirín Abu Akla portréja egy megemlékezésen. Fotó: LOUISA GOULIAMAKI/AFP

„Nem lehet egyértelműen meghatározni az Abu Akla asszonyt eltaláló lövések forrását" - áll az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közleményében. „Azonban nagy a valószínűsége annak, hogy Abu Akla asszonyt véletlenül találta el az IDF lövése, amit palesztin fegyveresként azonosított gyanúsítottak felé adtak le egy tűzharc során."

A palesztinok szerint Izrael eltussolta az ügyet. A CNN azt írja a helyszínen készült két videóra és nyolc szemtanúra, illetve egy hangelemzőre és egy robbanófegyver-szakértőre hivatkozva, hogy a felvételek azt bizonyítják, Abu Aklát szándékosan vették célba és lőtték agyon. A New York Times által megvizsgált bizonyítékok azt mutatták, hogy a lövés pillanatában nem voltak fegyveres palesztinok a közelében.

„Nem várjuk el, hogy a háborús bűnösök kivizsgálják a saját bűneiket" - mondta Lina Abu Akleh, az újságírónő unokahúga egy interjúban. „De azt akarjuk, hogy az USA végezzen független és hiteles vizsgálatot".

Abu Akla temetésén az izraeli rendőrség lerohanta a koporsóvivőket és a temetési menetet, ami nagy felháborodást váltott ki. Abban az ügyben vizsgálatot ígértek. (The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.