A Mediaworks egykori vezetője lett a Fudan-alapítvány főigazgatója

POLITIKA
2022 szeptember 08., 05:07
comments 1

Új kádereket ültettek a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány kuratóriumába, írja a hvg.hu.

Az elnöki székben Csák János váltotta Palkovics Lászlót, mivel az új kormányzati ciklusban már Csák minisztériumához tartozik a Ferencvárosba elképzelt kínai elitegyetem ügye. Leváltották a kuratórium egyik tagját és Kovácsics Istvánt is, a Palkovics-féle innovációs minisztérium Kína-ügyi tanácsadóját, és Szabó Lászlót nevezték ki a helyére, aki rögtön megkapta a főigazgatói posztot is.

Szabó korábban a kormánymédia olvasztótégelyeként működő Mediaworks elnök-vezérigazgatója volt, míg 2021 novemberében le nem váltották. Ahogy korábban megírtuk, Szabónak azért kellett távoznia, mert nem tudta teljesíteni az elvárásokat a kiadóvállalat élén: nem sikerült fellendíteni a megyei lapok online felületeit, és a fiatal olvasók is elmaradtak.

Szabó László, még a KKM államtitkáraként a Váci Greens egészségközpont avatásán, 2017. június 22-én.
photo_camera Szabó László, még államtitkárként a Váci Greens egészségközpont avatásán, 2017. június 22-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Szabót ezután gyógyszeriparért felelős miniszteri biztosnak nevezték ki, de megbízatása áprilisban véget ért. Korábban, 2010 és 2014 között a Teva Magyarország Zrt. vezérigazgatójaként lett igazán ismert az üzleti életben, mielőtt Szijjártó Péter a helyettesének, majd parlamenti államtitkárnak tette meg a külügyminisztériumban. 2017 után washingtoni nagyköveti posztot kapott.

A nem létező egyetemet fenntartó alapítványnak most már főigazgató-helyettese is van, Bertáné Bényi Krisztina egykori helyettes államtitkár.

Karácsony Gergely főpolgármester tavaly júliusban országos népszavazást kezdeményezett, többek közt a Fudan Egyetemről és az eredetileg a helyére tervezett Diákvárosról. Év elején az ellenzéki pártok összegyűjtötték a szükséges aláírásokat, ami fontos eleme volt az ellenzéki kampány feléledésének, de májusban az Alkotmánybíróság mindkét kérdést elkaszálta.

Ezután úgy tűnt, budapesti népszavazást írhatnak ki a témában, de a jelek szerint most már csak a ferencvárosi önkormányzat elkötelezett az ügyben. Baranyi Krisztina polgármester szerint fővárosi szinten a DK feküdt keresztbe a népszavazásnak, mire a párt azt mondta, ez az egész csak arra jó, hogy feszültséget szítson az ellenzéken belül. Karácsonyék augusztusban azt ígérték, más formában fogják kikérni az emberek véleményét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.