A kínai és az indiai csapatok visszavonulnak a vitatott himalájai határvidékről

külföld
2022 szeptember 09., 13:00

„A határ menti területek békéjét és nyugalmát elősegítő” lépésként kivonulnak a vitatott himalájai határvidékről a kínai és az indiai csapatok, erősítette meg a két védelmi minisztérium. A Gogra–Hot Springs térségéből történő kivonulás a júliusban elért konszenzus alapján történik.

Indiai katonai konvoj a Himalájában
photo_camera Indiai katonai konvoj a Himalájában Fotó: STR/AFP

Kína és India között hosszú évtizedek óta zajlanak határviták többek között azért, mert néhány régióban vannak szakaszok, ahol nem rajzolták meg korábban rendesen a vonalakat. 2020. június 15-én a Himalája nyugati részén lévő Ladakh régióban fekvő Galván folyó völgyében súlyos összetűzés volt – közel az úgynevezett „Tényleges Ellenőrzés Vonalához” (Line of Actual Control – LAC) –, akkor legalább 20 indiai és 4 kínai katona vesztette életét. A LAC vitatott, de többé-kevésbé tiszteletben tartott határszakasz, 3340 kilométer hosszan. Itt fekszik Aksai Chin is, amit jelenleg Kína ellenőriz, de amit India is a magáénak vall.

Az összecsapások után – a katonák botokkal és kövekkel vívtak közelharcot – a két ország több százezer katonát állomásoztatott tüzérséggel, harckocsikkal és vadászrepülőgépekkel a LAC mentén.

Indiai vadászrepülő Ladakh tartományban
photo_camera Indiai vadászrepülő Ladakh tartományban Fotó: TAUSEEF MUSTAFA/AFP

A két ország katonai vezetői azóta 16 alkalommal tárgyaltak egymással. A konkrétumokban nehezen vagy egyáltalán nem tudtak megegyezni, a feszültségek továbbra is megmaradtak.

Brahma Chellaney, az újdelhi Centre for Policy Research professzora szerint a béke és a nyugalom visszatérése a határvidéken „még mindig távolinak tűnik.”

„Kína a 2020. áprilisi lopakodó behatolásaival megszegte az Indiával kötött összes határbéke-megállapodást. Azóta katonai infrastruktúra kiépítésébe kezdett a Himalája mentén. A két ország következésképpen továbbra is háborúban áll a Himalája gleccseres magaslatai mentén” – mondta Chellaney. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.