Folytatódik az ukrán előrenyomulás, a hadsereg szerint már 50 kilométerre vannak az ukrán-orosz határtól

háború
2022 szeptember 11., 15:24
comments 30

Vasárnap Valerij Zsaruzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka Telegram-csatornáján arról írt, hogy tovább folytatódik csapataik előrenyomulása: egymás után szabadítanak fel megszállt területeket és Harkiv megyében már alig 50 kilométerre vannak az ukrán-orosz határtól.

Az ukrán hadsereg szerint több mint 3000 négyzetkilométert foglaltak vissza az elmúlt két napban kivitelezett kelet-ukrajnai ellentámadás-sorozat során.

Ha ez igaz, akkor az ukránok ennyi idő alatt megháromszorozták a visszafoglalt területeket mennyiségét a térségben: csütörtökön Volodimir Zelenszkij még csak 1000 négyzetkilométerről számolt be, szombaton 2000-re tették ezt a számot.

Ukrajna a hét elején indított masszív ellentámadást keleti fronton, miközben az oroszok a déli Herszon városához csoportosították át haderejük meghatározó részét. A herszoni küzdelmekről Rácz András részletesen is írt elemzésében.

A washingtoni hadtudományi intézet (ISW) elemzése szerint Ukrajna több területet szabadított fel öt nap alatt, mint amennyit Oroszország április óta elfoglalt. Most a várakozás az, hogy a napokban az ukrán sereg újra teljes ellenőrzése alá vonja Izjum városát. Azt az orosz erők is elismerték már, hogy a Donyec-folyó partján fekvő település körül visszaszorulóban vannak. 30 települést már péntekig visszafoglaltak a térségben az ukrán erők.

Izjum jelentőségét az adja, hogy ha az ukránok visszafoglalják a várost, azzal megakadályozhatják az oroszok előrenyomulását északnyugati irányba az E40-es autópályán Kramatorszk irányába.

Brit katonai értesülések ellenben arra figyelmeztettek, hogy a harcok Izjum és a közeli Kupjanszk városhatárain kívül is folytatódtak, és az ukrán erők még mindig harcolnak azért, hogy tényleges ellenőrzésük alá vonják a térséget.

Kupjanszk volt Oroszország egyik legfontosabb ellátási csomópontja a keleti fronton, Izjum elvesztése pedig - amit Moszkva több mint egy hónapig próbált elfoglalni a háború kezdetén - jelentős megaláztatásnak számítana Vlagyimir Putyin elnök számára. De az izjumi küzdelmek jelentőségéről sokat elmondott Zelenszkij elnök diadalittas szombati nyilatkozata.

Az ukrán előrenyomulás - ha sikerül megtartani a visszaszerzett területeket - a legjelentősebb katonai fejlemény lehet azóta a háborúban, hogy Oroszország áprilisban kivonult a Kijev környéki területekről.

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint ezek a fejlemények azt mutatják, hogy az ukrán haderő még több nyugati fegyverrel még gyorsabban véget vethetne a háborúnak.

Az ukrán vezérkar vasárnapi jelentésében arról írt, hogy az orosz megszállók egy nap alatt 400 katonájukat, 33 páncélozott járművüket és 18 harckocsijukat veszítették el.

52 650 orosz katona halt meg Ukrajnában összesen idáig, az ukrán erők megsemmisítettek továbbá 242 orosz repülőgépet, 213 helikoptert, 2154 harckocsit, 4617 páncélozott járművet és 1263 tüzérségi fegyvert.

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhotaom vállalat vasárnap a Telegramon a zaporizzsjai atomerőmű hatos számú energiablokkjának az ukrajnai villamos hálózatról történt lekapcsolásáról adott hírt. A lépésre azok után került sor, hogy a nukleáris létesítményt Ukrajna energiarendszerével összekötő valamennyi vonal megsérült az orosz bombázások miatt.

Az atomerőmű bombázásával a két fél hetek óta egymást vádolja. Az Enerhoatom közleménye szerint mindenesetre szombat este, miután az egyik ilyen összekötő vonalat sikerült üzemképessé tenni, lehetővé vált az erőmű segédáramellátása Ukrajna energiarendszeréből. Az a döntés született, hogy lekapcsolják a hatos blokkot és áthelyezik a legbiztonságosabb állapotba, úgynevezett hidegleállásba.

Az erőmű utolsó működő blokkját helyi idő szerint 03.41-kor választották le az elektromos hálózatról. Még tartanak az előkészületek a lehűtésére és a hideg állapotba állításra - írta az Ukrajinszka Pravda az Enerhoatom közlése alapján. A hírportál emlékeztetett arra, hogy szeptember 6-án a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kiadott egy jelentést az enerhodari látogatásáról, amelyben megerősítette, hogy Oroszország katonákat és haditechnikai felszerelést tart a zaporizzsjai atomerőmű területén. (BBC / MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.