Olyan nagy a budavári időközi tétje, hogy sokan a rezsiszámlák késése mögött is szándékosságot sejtenek

POLITIKA
2022 szeptember 11., 05:07
comments 51

Amikor a 2019-es önkormányzati választáson az ellenzék Budapest-szerte meglepetésszerű győzelmeket aratott, az egyik legvalószínűtlenebb diadal helyszíne az I. kerület volt. Budavár amellett, hogy az épp újraépülő történelmi kormányzati funkciói miatt a jobboldal számára már-már szakrális fontosságú, hagyományosan konzervatív bástyának is számít:

a helyiek a rendszerváltástól 2019-ig mindig jobboldali polgármestert és testületi többséget választottak.Ehhez képest három éve a hatpárti ellenzék a 10 egyéni választókerületből nyolcat megnyert, a párbeszédes V. Naszályi Márta lett a polgármester, és a Fidesz a kompenzációs mandátumokkal is csak 10-5-re tudta feljavítani az arányát a képviselő-testületben. Ennél jobban akkor szinte semmi nem jelezte, hogy a Fidesz elveszítette Budapestet és hagyományos városi, polgári-konzervatív szavazóbázisa egy jelentős részét. Igaz, a vereség látszata nagyobb volt a ténylegesnél: az egyéni választókerületekben a szavazatok átlagos megoszlása 53-47 százalék körül alakult az ellenzék javára, és Naszályi is csak 121 szavazattal, hat tizedszázalékkal győzte le a regnáló Nagy Gábor Tamást.

A mai időközin viszont az ellenzéki koalíció bukhatja a többségét a képviselő-testületben.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.