Olyan nagy a budavári időközi tétje, hogy sokan a rezsiszámlák késése mögött is szándékosságot sejtenek

Lezárt tartalom a Kör tagjainak POLITIKA
szeptember 11., 5:07
comments 51

Amikor a 2019-es önkormányzati választáson az ellenzék Budapest-szerte meglepetésszerű győzelmeket aratott, az egyik legvalószínűtlenebb diadal helyszíne az I. kerület volt. Budavár amellett, hogy az épp újraépülő történelmi kormányzati funkciói miatt a jobboldal számára már-már szakrális fontosságú, hagyományosan konzervatív bástyának is számít:

a helyiek a rendszerváltástól 2019-ig mindig jobboldali polgármestert és testületi többséget választottak.Ehhez képest három éve a hatpárti ellenzék a 10 egyéni választókerületből nyolcat megnyert, a párbeszédes V. Naszályi Márta lett a polgármester, és a Fidesz a kompenzációs mandátumokkal is csak 10-5-re tudta feljavítani az arányát a képviselő-testületben. Ennél jobban akkor szinte semmi nem jelezte, hogy a Fidesz elveszítette Budapestet és hagyományos városi, polgári-konzervatív szavazóbázisa egy jelentős részét. Igaz, a vereség látszata nagyobb volt a ténylegesnél: az egyéni választókerületekben a szavazatok átlagos megoszlása 53-47 százalék körül alakult az ellenzék javára, és Naszályi is csak 121 szavazattal, hat tizedszázalékkal győzte le a regnáló Nagy Gábor Tamást.

A mai időközin viszont az ellenzéki koalíció bukhatja a többségét a képviselő-testületben.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt