Ha így folytatjuk, egyre több melegrekord lesz Magyarországon

klímaváltozás
2022 szeptember 13., 9:20
comments 2

Még az optimista forgatókönyv szerint is az átlagosnál kétszer több nyári melegrekordra számíthatunk Magyarországon az évszázad közepéig, írják a Másfélfokon megjelent elemzésükben Szabó Péter és Pongrácz Rita éghajlatkutatók.

Biztató, hogy utána egyre kevesebb ilyen extrém kilengés lenne, de ehhez csökkenteni kell a károsanyag-kibocsátást.Ha továbbra is annyi üvegházhatású gázt engedünk a levegőbe, mint eddig, akkor viszont a század közepétől egyre több és több melegrekordos nap lesz, majdnem ötször annyi, mint eddig átlagosan.

photo_camera Kiszáradt Duna Szentendérénél idén júliusban Fotó: FERENC ISZA/AFP

A sok melegrekord általában nagyobb szárazsággal párosul, aminek idén is láttuk a következményeit. A hőség nagyon megterhelő az emberi szervezet számára, a beltéri hűtés pedig energiaigényes, és tovább fokozza a felmelegedést.

Idén nyáron 22,8 Celsius-fok volt a Meteorológiai Szolgálat által mért középhőmérséklet, vagyis ez volt a legmelegebb nyár, amióta létezik ilyen statisztika.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt