A Belügyminisztérium lapja szerint az abortuszmódosítást a Bábaszövetség is jóváhagyta, csakhogy az már nem is létezik

Egészségügy
2022 szeptember 14., 16:21
  • Papíron egyetlen külsős szervezettel konzultáltak az új irányelvről, ami előírja, hogy abortusz előtt minden nőnek meg kell hallgatnia a magzat szívhangját.
  • Ez a szervezet évek óta nem létezik, és a volt elnöke nem is támogatja a módosítást.
  • Az irányelvet tavaly frissítették legutóbb, elvileg három év múlva kellett volna, valamiért mégis sürgősnek látták beleírni ezt a részt.
  • Nem írták le, milyen kutatásokra támaszkodtak.

„A jelen szöveget minden társszerző és véleményező tagozat (...), illetve az Országos Bábaszövetség, mint szakmai szervezet elfogadta.”

Ezt írják a Belügyminisztérum által kiadott Egészségügyi Közlöny hétfői számában, amelyben közzétették a várandóssággal kapcsolatos új irányelveket. A frissített ajánlás szerint abortusz előtt meg kell mutatni a nőknek a magzat ultrahangképét, a szív pulzálását és a szívhangot. (Az orvosok eltérhetnének az irányelvtől, de ezt a passzust minisztériumi rendeletbe emelték, ami már kötelező erővel bír.)

Összesen négyszer szerepel a szövegben a Bábaszövetség, minden alkalommal véleményező szervként.

Csakhogy Országos Bábaszövetség évek óta nem létezik, a cégnyilvántartás szerint 2017-ben megszűnt.Kerestük a minisztériumot, miért hivatkoznak rájuk mégis, de egyelőre nem kaptunk választ.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.