Fidesz: Felháborító, diktátum, zsarolás, boszorkányüldözés

POLITIKA
2022 szeptember 15., 11:55
comments 53

Mint az várható volt, csütörtök délután az Európai Parlament - jelentős többséggel, 433 igen és 123 nem mellett - megszavazta a magyar jogállamiságról készült legújabb jelentést, amiről egy nappal korábban vitatkoztak a frakciók.

Az eddigi legkritikusabb állásfoglalás ez a magyar demokráciával kapcsolatban, ami a jelentés szerint az alapvető jogok és általában a jogállamiság tekintetében is leépült, és egy választási autokrácia hibrid rezsimjének tekinthető - nem hagyományos értelemben vett demokráciának.

A magyar kormánypárt jelenlévő képviselői természetesen azonnal reagáltak az eredményre.*

Gál Kinga arról beszélt, hogy lassan egy évtizede boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen. Ő már akkor is itt állt, amikor a portugál zöld képviselő, Rui Tavares megírta jelentését, és harcolt Brüsszelnél a Sargentini-seregek ellen is, és jól tudja, hogy csak az otthon mindig elbukó ellenzék ármánykodásáról van szó.

Láthatóan megviselte a jelentés: el-elcsukló hangon „kártyavárként épülő kampányról” és „7-es cikkes” eljárásról beszélt:

link Forrás

Szerinte az ellenzék a magyar pedagógusok és orvosok érdekét semmibe véve azon dolgozik, hogy ne juthasson forráshoz az ország, és felháborítónak találja a magyar kormány ellen folytatott koncepciós eljárást az EP-ben - miközben a Bizottság és a kormány között konstruktív kommunikáció zajlik.

Hidvéghi Balázs sem variálta túl: ő azt hangsúlyozta, mennyire szégyenletes, hogy a válsághelyzetben a magyar ellenzék és a nemzetközi baloldal is arra pocsékolja a drága időt és energiát, hogy a magyar kormányt rágalmazza. Szerinte a háború és a hibás szankciós döntések miatt kialakult válsággal kéne foglalkozni ehelyett.

A fideszes politikus szerint a frakciók nem is akartak megállapodni a magyarokkal, mert nem is ez a céljuk: csak zsarolni akarnak, nem megállapodni, mert nem bírják elfogadni, hogy a magyarok negyedszerre is igent mondtak a Fideszre, és nemet a brüsszeli kioktatásra:

link Forrás

*Korrekció: A cikkben tévesen azt írtuk, hogy a képviselők a szavazás után szólaltak fel, valójában azonban ezek a felvételek a plenáris vitán készültek még előző nap. A hibáért elnézést kérünk. Ugyanakkor Hidvéghi Balázs időközben nyilatkozott, és lényegében ugyanazokat az érveket sorakoztatta fel, mint a szerdai vitán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.