15 tanár sztrájkol a budapesti Jelky András Szakgimnáziumban

szeptember 19., hétfő 8:22

Az oktatási tüntetések szimbólumával, kockás ingekkel díszítették fel a budapesti Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium folyosóját. Hétfőn az iskola 15 tanára sztrájkolt, és további kilenc pedagógus támogatja őket a tantestületből.

Kockás ingek az iskola folyosóján Fotó: Tiltakozó tanárok a Jelky András Iparművészeti Szakgimnáziumban

Közleményük szerint valódi béremelést, modern és diákközpontú oktatást, szakmai vitán alapuló oktatási reformot, a tananyag és a nevelési célok korszerűsítését, diákközpontú oktatási rendszert, a tanárok és a diákok túlterheltségének csökkentését és valódi sztrájkjogot követelnek.

„Tiltakozunk az így kikényszerített polgári engedetlenségi akcióban
résztvevő pedagógusokat érő aránytalan szankciókkal és fenyegetésekkel szemben” - írják.

„Elvárjuk, hogy Magyarország mindenkori kormánya számára legyen stratégiai fontosságú az oktatás és a köznevelés ügye. Művészeti képzésben résztvevő pedagógusokként kiemelten fontosnak tartjuk a tanszabadságot, és elutasítjuk a tanári és intézményi autonómia megsértését.”

Szeptember elején 20-an tiltakoztak a Jelkyben, majd egy héttel később élőláncot vontak az iskola köré, kiállva a tankerületek által kirúgással fenyegetett tanárokkal szemben.

Frissítés: Cikkünk eredeti változatában azt írtuk, az iskola tanárai polgári engedetlenségben vesznek részt, de utólag jelezték, hogy hivatalos sztrájkot tartanak, annak szabályainak megfelelően. A tévedésért elnézést kérünk.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt