15 tanár sztrájkol a budapesti Jelky András Szakgimnáziumban

oktatás
2022 szeptember 19., 08:22

Az oktatási tüntetések szimbólumával, kockás ingekkel díszítették fel a budapesti Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium folyosóját. Hétfőn az iskola 15 tanára sztrájkolt, és további kilenc pedagógus támogatja őket a tantestületből.

photo_camera Kockás ingek az iskola folyosóján Fotó: Tiltakozó tanárok a Jelky András Iparművészeti Szakgimnáziumban

Közleményük szerint valódi béremelést, modern és diákközpontú oktatást, szakmai vitán alapuló oktatási reformot, a tananyag és a nevelési célok korszerűsítését, diákközpontú oktatási rendszert, a tanárok és a diákok túlterheltségének csökkentését és valódi sztrájkjogot követelnek.

„Tiltakozunk az így kikényszerített polgári engedetlenségi akcióban
résztvevő pedagógusokat érő aránytalan szankciókkal és fenyegetésekkel szemben” - írják.

„Elvárjuk, hogy Magyarország mindenkori kormánya számára legyen stratégiai fontosságú az oktatás és a köznevelés ügye. Művészeti képzésben résztvevő pedagógusokként kiemelten fontosnak tartjuk a tanszabadságot, és elutasítjuk a tanári és intézményi autonómia megsértését.”

Szeptember elején 20-an tiltakoztak a Jelkyben, majd egy héttel később élőláncot vontak az iskola köré, kiállva a tankerületek által kirúgással fenyegetett tanárokkal szemben.

Frissítés: Cikkünk eredeti változatában azt írtuk, az iskola tanárai polgári engedetlenségben vesznek részt, de utólag jelezték, hogy hivatalos sztrájkot tartanak, annak szabályainak megfelelően. A tévedésért elnézést kérünk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.