Kijev szerint szavazásra kényszerítik az ukránokat a megszállt területeken

háború
szeptember 24., 7:23
comments 3

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai beszédében kijelentette, hogy az Ukrajna négy megyéjébe zajló "népszavazást" a világ „egyértelműen el fogja ítélni”, az Oroszország ezen a héten megkezdett mozgósításával együtt, többek között a Krím-félszigeten és Ukrajna más, Oroszország által megszállt területein.

„Ezek nem csak a nemzetközi jog és az ukrán jog elleni bűncselekmények, hanem konkrét emberek, egy nemzet elleni bűncselekmények” - mondta Zelenszkij.

Szombaton is folytatódik a négy ukrán megyében tartott "népszavazás", Luhanszkban és Doneckban a február 21-én Oroszország által függetlenként elismert megyék Oroszországhoz csatlakozásáról, Herszonban és Zaporizzsjában az Ukrajnából való kiválásukról és Oroszországról csatlakozásukról "szavaznak". A népszavazásról az Egyesült Államok már kijelentette, hogy nem fogja elismerni annak eredményét.

Ukrán tisztviselők szerint a négynapos szavazás végéig megtiltották az embereknek, hogy elhagyják a megszállt területeket, fegyveres csoportok vonultak be az otthonokba, és az alkalmazottakat kirúgással fenyegették meg, ha nem vesznek részt a szavazáson.Jurij Szobolevszkij, Herszon régió kitelepített első tanácselnök-helyettese arra szólította fel a lakosokat, hogy ne nyissanak ajtót a szavazóbiztosoknak, akik maguk keresik fel a választókat otthonaikban.

Zelenszkij üzent azoknak az ukránoknak is, akik oroszok által megszállt területen laknak, hogy álljanak ellen, hogy az orosz hadseregbe besorozzák őket. Költözzenek békés területekre, ha pedig mégis az orosz hadseregben kötnek ki, akkor próbálják meg azt szabotálni. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt