Tüntetők csaptak össze rendőrökkel az Iráni Nagykövetség előtt Londonban

POLITIKA
2022 szeptember 26., 09:54

Legalább öt rendőr súlyosan megsérült, és tizenkét embert letartóztattak hétfőn Londonban, amikor tüntetők csaptak össze a rendőrökkel az Iráni Nagykövetség épülete előtt - írja a BBC. A tüntetésen több százan vettek részt. A tömeg egy része azt skandálta, hogy „halál az Iszlám Köztársaságra", és Irán 1979 előtti nemzeti zászlóját lengették.

A tüntetések több mint egy hete tartanak Iránban egy 22 éves kurd nő, Mahsa Amini halála miatt, és számos európai nagyvárosban is kiállnak az iráni nőkért.

Tüntetés Iránban.
photo_camera Tüntetés Iránban. Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

Aminit Teheránban vette őrizetbe az erkölcsrendészet szeptember 13-án, mert nem megfelelően viselte a hidzsábot. Az intézkedő rendőrök annyira brutálisan megverték, hogy kómába esett, majd meghalt. Az iráni rendőrség először azt állította, a fiatal nő szívrohamot kapott, később "szerencsétlen incidensnek" nevezték az esetet.

Az elnyomó rezsim elleni tüntetéssorozatban már több mint hétszáz embert tartóztattak le Iránban, a tüntetők ellen vezényelt rendőrök több mint negyven embert öltek meg eddig. A nők kiemelt szerepet játszanak a tüntetéssorozatban: nyilvánosan égetik el a fejkendőiket, vágják le a hajukat, és a tiltakozók több rendőrőrsöt is felgyújtottak.

Maszha Amini képét magasba tartó tüntető Párizsban.
photo_camera Tüntetés az iráni nőkért Párizsban. Fotó: ANNA MARGUERITAT/Hans Lucas via AFP

Egy másik fiatal nő, a 20 éves Hadisz Nadzsafi eltűnt, miután részt vett egy demonstráción a Teherántól nyugatra fekvő Karadzsban. Információk szerint valójában a hatóságok gyilkolták meg, és több lövés érte a mellkasán, arcán és nyakán. Hivatalos információk nincsenek ugyan Nadzsafiről, de a hatóságok nem is cáfolták a haláláról szóló híreszteléseket.

Ebrahim Raiszi iráni elnök szombaton azt mondta, még határozottan kell fellépni az országon végigsöprő tiltakozásokkal szemben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.