Matteo Salvini nem először számolta el magát

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
szeptember 27., 18:14
comments 2

Giorgia Meloni ellen tudott állni a kísértésnek, és meglehetősen fegyelmezetten fogadta, hogy a vasárnapi előrehozott választásokon pártja és a jobbközép szövetség elsöprő győzelmet aratott. A posztfasiszta Olasz Testvérek vezetője, aki minden valószínűség szerint Olaszország első női miniszterelnöke lesz, tisztában van vele, hogy az ország nehéz helyzetben van, és az elvégzendő feladatokra akar koncentrálni ünneplés helyett.

Nincs könnyű helyzetben, minél gyorsabban össze kéne állítania miniszterei listáját, közben óvatosan navigálnia, hogy koalíciós szövetségesei érzékenysége se sérüljön. És mindenekelőtt olyan gazdasági döntéseket kell hoznia, hogy azokkal az Európai Bizottság is elégedett legyen. Fájhat a feje az államháztartási hiány miatt, amihez saját bevallása szerint is csak remegő kézzel tud nyúlni. Világos tehát, hogy jelenleg nagyon alaposan mérlegelnie kell, hogy ki kapja a gazdasági, a belügyi, védelmi, az igazságügyi és a külügyi tárcát.

photo_camera Giorgia Meloni Rietiben 2022. június 10-én. Fotó: RICCARDO FABI/NurPhoto via AFP

A választásokon Matteo Salvini szélsőjobboldali pártja, a Liga (Lega) lesújtóan rossz eredményt ért el. A pártvezér, aki korábban belügyminiszterként folytatott bevándorlás-ellenes politikát, korábban nem is titkolta, hogy nagyon vágyik vissza a bársonyszékbe. De a jelenlegi felállás szerint ez elég valószínűtlen.

Az olasz sajtó arról ír, Meloni tárgyal ugyan Salvinivel, de Veneto régió befolyásos ligás kormányzójával, a népszerű Luca Zaiával is, aki elismerte, hogy pártjuk kiábrándító eredményt ért el. Még ha Meloni tárgyal is Salvinivel, azt nagyjából már kizárják, hogy a belügyi tárcát kapja, de lehet, hogy Meloni felajánl neki egy jelenleg kevésbé fontos pozíciót.

Salvini mindenesetre így is boldog lehet, hogy a tűz közelében maradhat, mert nagyon úgy néz ki, közben az ő vezetésével tűnik el a Liga a süllyesztőben.

A szélsőjobboldali párt kevesebb mint 9 százalékos eredménye mindenképpen csalódást okozott. A jobbközép szövetségen belül egyik fő feladatuk volt, hogy védelmezzék a koalíció várait északon, ahol úgy számoltak, a Liga még mindig tényező lehet. Ha már Közép- és Dél-Olaszországot láthatóan elvesztették. Meglepetésre azonban ezeken a területeken se tudták hozni az elvárhatót, így hiába lesznek a kormány tagjai, és hiába lesz szerepük a törvényhozásban, a Salvini vezette párt mélyrepülése látszólag visszafordíthatatlan.

Salvini maga sem titkolta csalódottság a választási eredmények láttán: hétfőn tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, a Liga számaival nem elégedettek, és arra készül, teljesen újjászervezi a pártot. Ugyanakkor igyekezett hárítani a felelősséget, és azt mondta, kudarcuk részben annak az eredménye, hogy a választók azért büntették őket, mert a Draghi-kormány tagjaiként támogatták a kormányfőt, ellenben a mindvégig ellenzékből politizáló Olasz Testvéreket, Giorgia Meloni pártját megjutalmazták a munkáért, amit ellenszélben végeztek.

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt