Matteo Salvini nem először számolta el magát

külföld
2022 szeptember 27., 18:14
comments 2

Giorgia Meloni ellen tudott állni a kísértésnek, és meglehetősen fegyelmezetten fogadta, hogy a vasárnapi előrehozott választásokon pártja és a jobbközép szövetség elsöprő győzelmet aratott. A posztfasiszta Olasz Testvérek vezetője, aki minden valószínűség szerint Olaszország első női miniszterelnöke lesz, tisztában van vele, hogy az ország nehéz helyzetben van, és az elvégzendő feladatokra akar koncentrálni ünneplés helyett.

Nincs könnyű helyzetben, minél gyorsabban össze kéne állítania miniszterei listáját, közben óvatosan navigálnia, hogy koalíciós szövetségesei érzékenysége se sérüljön. És mindenekelőtt olyan gazdasági döntéseket kell hoznia, hogy azokkal az Európai Bizottság is elégedett legyen. Fájhat a feje az államháztartási hiány miatt, amihez saját bevallása szerint is csak remegő kézzel tud nyúlni. Világos tehát, hogy jelenleg nagyon alaposan mérlegelnie kell, hogy ki kapja a gazdasági, a belügyi, védelmi, az igazságügyi és a külügyi tárcát.

Giorgia Meloni Rietiben 2022. június 10-én.
photo_camera Giorgia Meloni Rietiben 2022. június 10-én. Fotó: RICCARDO FABI/NurPhoto via AFP

A választásokon Matteo Salvini szélsőjobboldali pártja, a Liga (Lega) lesújtóan rossz eredményt ért el. A pártvezér, aki korábban belügyminiszterként folytatott bevándorlás-ellenes politikát, korábban nem is titkolta, hogy nagyon vágyik vissza a bársonyszékbe. De a jelenlegi felállás szerint ez elég valószínűtlen.

Az olasz sajtó arról ír, Meloni tárgyal ugyan Salvinivel, de Veneto régió befolyásos ligás kormányzójával, a népszerű Luca Zaiával is, aki elismerte, hogy pártjuk kiábrándító eredményt ért el. Még ha Meloni tárgyal is Salvinivel, azt nagyjából már kizárják, hogy a belügyi tárcát kapja, de lehet, hogy Meloni felajánl neki egy jelenleg kevésbé fontos pozíciót.

Salvini mindenesetre így is boldog lehet, hogy a tűz közelében maradhat, mert nagyon úgy néz ki, közben az ő vezetésével tűnik el a Liga a süllyesztőben.

A szélsőjobboldali párt kevesebb mint 9 százalékos eredménye mindenképpen csalódást okozott. A jobbközép szövetségen belül egyik fő feladatuk volt, hogy védelmezzék a koalíció várait északon, ahol úgy számoltak, a Liga még mindig tényező lehet. Ha már Közép- és Dél-Olaszországot láthatóan elvesztették. Meglepetésre azonban ezeken a területeken se tudták hozni az elvárhatót, így hiába lesznek a kormány tagjai, és hiába lesz szerepük a törvényhozásban, a Salvini vezette párt mélyrepülése látszólag visszafordíthatatlan.

Salvini maga sem titkolta csalódottság a választási eredmények láttán: hétfőn tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, a Liga számaival nem elégedettek, és arra készül, teljesen újjászervezi a pártot. Ugyanakkor igyekezett hárítani a felelősséget, és azt mondta, kudarcuk részben annak az eredménye, hogy a választók azért büntették őket, mert a Draghi-kormány tagjaiként támogatták a kormányfőt, ellenben a mindvégig ellenzékből politizáló Olasz Testvéreket, Giorgia Meloni pártját megjutalmazták a munkáért, amit ellenszélben végeztek.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.