Váratlan: szinte mindegyik ukrán megyében 90 százalék fölötti arányban "döntöttek" az orosz csatlakozás mellett

háború
2022 szeptember 28., 04:50
comments 15

Kedd este bejelentették a választóbiztosok az ukrajnai "népszavazás" eredményét: a négy keleti ukrán megye lakói Oroszországhoz szeretnének tartozni, írja az AFP francia hírügynökség.

Az orosz hatóságok szerint Zaporizzsjában a lakosok 93,11 százaléka "döntött" az orosz csatlakozás mellett, Herszonban a "választók" 87,05 százaléka, Luhanszkban a "szavazók" 98,42 százaléka, Doneckban pedig 99,23 százaléka.

Zelenszkij ukrán elnök komédiának nevezte Oroszország győzelmét a gépfegyverekkel kikényszerített "népszavazáson", elítélte a népszavazásnak álcázott földfoglalási kísérletet, és kijelentette, hogy a szavazatok semmilyen hatással nem lesznek katonai céljaira.

Vlagyimir Putyin a szavazás utolsó napján a megszállt megyékben azt mondta: Oroszország "meg akarja menteni" a négy megszállt ukrán megye lakosságát. Ezeket kamu népszavazásnak is túlzás volna nevezni, mivel a szavazatokat gépfegyveres katonák gyűjtik be az otthonaikban felkeresett ukrán állampolgároktól, akiknek a megszállók szeme láttára kell nyilatkozniuk, hogy akarnak-e Oroszországhoz csatlakozni.

„Már most is világos, hogy az emberek túlnyomó többsége támogatta az Ukrajnától való elszakadást és az Oroszországhoz való csatlakozást” - mondta a közösségi médiában Vlagyimir Saldo, az orosz kézen lévő Herszon régió Moszkva által kinevezett vezetője.

Zelenszkij ukrán elnök azt ígérte, hogy továbbra is meg fogják védeni az ukrán lakosokat a megszállt területeken, és kijelentette, hogy nincs semmi beszélnivalója a jelenlegi orosz elnökkel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.