A lengyel parlament elítélte a megszállt ukrajnai területeken rendezett kamunépszavazásokat

háború
2022 szeptember 29., 17:20
comments 1

A lengyel parlament alsóháza (szejm) egyhangúlag fogadta el azt a határozatot, ami elítélte a megszállt ukrajnai területeken Moszkva által rendezett népszavazásokat és felszólította az Európai Uniót, hogy függessze fel a vízumkiadást az orosz állampolgároknak.

A szejm „nem ismeri el az illegitim népszavazások eredményeit” – áll a dokumentumban, ami szerint a szerdán lezárult, az Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló „népszavazásokat” „félelemmel teli légkörben hajtották végre, megsértve a nemzetközi jog minden normáját”.

A képviselők támogatták Ukrajnát abban a törekvésben, hogy „teljes mértékben visszaszerezze az ország egész területe felett az ellenőrzést a nemzetközileg elismert jogállásnak megfelelően”. Határozottan elítélték, hogy az Oroszországi Föderáció által megszállt területek lakosait szolgálatra kényszerítik „az orosz fegyveres, kisegítő és kollaboráns erőkben”.

photo_camera Fotó: Stringer / Anadolu Agency

Azt írták, Oroszország lakosainak jelentős része támogatja a háborút. Emiatt erkölcsileg megengedhetetlennek nevezik, hogy a „brutális támadó háborút folytató, állami terrorista cselekményeket végrehajtó” Oroszország állampolgárai szabadon mozogjanak Európában.

Az oroszok a háború támogatásának demonstrálására használják fel az EU-ba való beutazás lehetőségét, illetve arra is, hogy „megkönnyítsék az orosz szolgálatoknak a hírszerzési és diverzáns műveletek végrehajtását” – írják.

A szejm támogatja a lengyel kormány nemzetközi lépéseit, amik célja a vízumkiadás leállítása az Oroszországi Föderáció állampolgárainak. Az EU-tagállamoknak és az uniós szerveknek szolidaritást kellene vállalniuk a megtámadottakkal, és szembeszegülniük a támadókkal – írták.

Lengyelország, Lettország, Litvánia és Észtország a múlt héten korlátozták a schengeni térségbe való belépést az uniós vízummal rendelkező, turisztikai, kulturális, sport- és üzleti céllal érkező oroszoknak, de fenntartották a mentességet többek között az ellenzéki aktivistáknak és humanitárius ügyekben is. Finnország éjféltől lezárja a határait a schengeni vízummal érkező oroszok előtt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.