Moszkva szerint az amerikaiak a közvetlen katonai összecsapást kockáztatják az ukránoknak adott fegyverek miatt

külföld
2022 október 05., 09:56
comments 25

Az amerikaiak döntése, hogy még több katonai felszerelést küldenek Ukrajnába, megnövelte az esélyét egy közvetlen katonai összecsapásnak Oroszország és a Nyugat között, figyelmeztette Washingtont az orosz nagykövet, Anatolij Antonov.

A BBC tudósítása szerint Antonov arról adott ki közleményt, hogy az Egyesült Államok a konfliktus résztvevője a szemükben, és a legutóbbi szállítmányt közvetlen fenyegetésnek tekintik.

Anatolij Antonov
photo_camera Anatolij Antonov Fotó: MARK WILSON/Getty Images via AFP

Nemrég az amerikaiak újabb, ezúttal 625 millió dollár értékű katonai segítségnyújtást jelentettek be. Az amerikai fegyvereknek nagy szerepük volt a háború (amit az oroszok még mindig nem neveznek annak) megfordításában és az ukrán ellentámadás lehetőségének megteremtésében. Az elmúlt hetekben az ukrán hadsereg nagy lendülettel kezdte el visszafoglalni az oroszok által megszállt területek egy részét.

A legutóbbi csomagban négy HIMARS rakétatüzérségi eszköz is helyet kapott. Arról, hogy a HIMARS-ok hogyan formálták át a háború képét, korábban részletesen is írtunk.

A BBC összesítése szerint az Egyesült Államok eddig közel 17 milliárd dollár értékben biztosított harcászati segítséget Ukrajnának, amióta Vlagyimir Putyin elrendelte az Ukrajna elleni inváziót február 24-én.

Antonov csütörtöki közleménye szerint azzal, hogy Washington tovább pumpálja a kijevi rezsimnek a nehézfegyverzetet, csak még jobban biztosítja, hogy az USA-t a konfliktus részesének tekintsék. Ez pedig szerinte elhúzódó vérontáshoz és újabb áldozatokhoz vezet majd. A megszálló és számos alkalommal háborús bűnöket elkövető ország nagykövete ezért felszólította Washingtont, hogy hagyjon fel provokatív cselekedeteivel, melyeknek a legkomolyabb következményei lehetnek.

Az ukrán ellentámadások hatására Putyin már az atomfegyverek bevetésének lehetőségét is belengette, illetve felpörgették a négy ukrán tartomány annektálásának folyamatát, annak ellenére is, hogy ezek egyikét sem ellenőrzi teljesen az orosz hadsereg, sőt, napról napra veszítenek területeket.

Antonov közleménye azután jelent meg, hogy Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris alelnök tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a további katonai együttműködés lehetőségéről. Biden pedig közleményt adott ki, hogy hazája sosem fogja elfogadni az orosz annektálás tényét, és addig fogják segíteni az ukrán nép önvédelmét az oroszokkal szemben, amíg szükséges.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.