NYT: Az ukránok végezhették ki Darja Duginát

külföld
2022 október 05., 19:09
comments 10

Amerikai tisztviselők azt állítják, ukránok követték el a Darja Dugina elleni augusztus végi merényletet, írja a New York Times. Az amerikaiak erről előre nem tudtak, és ezért el is marasztalták az ukránokat. Szerintük a merénylet egy, a konfliktus kiszélesítését célzó titkos ukrán forgatókönyv része.

Darja Dugina a meghatározó orosz ultranacionalista ideológus, Alekszandr Dugin lánya volt, és ő maga is közszereplő volt politikai kommentárorként. Dugin és lánya együtt voltak egy eseményen, de az apa az utolsó pillanatban döntött úgy, másik autóval megy.

A merénylet másnapján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik főtanácsadója közölte, hogy „Ukrajnának természetesen semmi köze nem volt [a robbantáshoz], mert mi nem vagyunk olyan bűnöző állam, mint Oroszország, mi több, nem vagyunk terrorista állam se”. Moszkva szerint az ukrán Natalja Vovk volt Dugina gyilkosa, akivel pár nappal később Bécsben 17 késszúrással végeztek.

Az Orosz Nyomozó Bizottság helyszínelői vizsgálják a törmeléket a Darja Dugina elleni merénylet helyszínén, Moszkva határában.
photo_camera Az Orosz Nyomozó Bizottság helyszínelői vizsgálják a törmeléket a Darja Dugina elleni merénylet helyszínén, Moszkva határában Fotó: HANDOUT/AFP

Az amerikaiak most azt mondják, semmilyen módon nem vettek részt a merényletben, sem hírszerzési, sem egyéb eszközökkel nem segítettek. Attól tartanak, hogy Moszkva magas rangú ukrán tisztviselőkön torolja meg az ilyen merényleteket. A New York Times forrásai megerősítik azt a feltételezést, hogy az igazi célpont az apa, Dugin volt.

Washington el szeretné érni, hogy Ukrajna osszon meg vele minél több információt háborús céljaival kapcsolatban, sokszor ugyanis - a titkosszolgálati felderítőmunka miatt - többet tudnak az orosz haditervekről, mint az ukránról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.