A friss irodalmi Nobel-díjas Annie Ernaux szerint Orbán annyit árt Európának, hogy a nevét sem hajlandó kimondani

irodalom
2022 október 06., 12:36
comments 3

Annie Ernaux az idei irodalmi Nobel-díjas, az indoklás szerint az életműve újraértelmezte az önéletrajzírás lehetőségét és szerepét.

photo_camera Annie Ernaux 2022. május 3-án a Cannes-i Filmfesztiválon. Fotó: Julie Sebadelha/AFP

A francia író januárban adott interjút a HVG-nek a magyarul Évek címmel megjelent, a francia történelem elmúlt évtizedeit dokumentáló könyvével kapcsolatban. Most újraközölték az interjút, amiben Ernaux keményen bírálja Orbán Viktort is:

„Ellenállónak születtem, nem tudok megbékélni a társadalmi igazságtalanságokkal. Nyugtalanít, hogy ki lesz Macron kihívója, Le Pen vagy a jobbközép Köztársaságiak jelöltje, Valérie Pécresse. Zemmour óriási károkat okoz a fejekben, sokfelé hívják, az önök miniszterelnöke is, akinek a nevét sem vagyok hajlandó kimondani, mert annyit árt a működése Európának. Félelmet, undort kelt bennem Zemmour, a revizionizmusa, populista, szélsőséges nacionalizmusa. Az antiszemita Pétain marsall alakját igyekszik „szalonképessé” tenni, rehabilitálni. Sajnos, van rá kereslet.”

Az elnökválasztást végül magabiztosan nyerte meg Emmanuel Macron államfő, de Marine Le Pen is minden korábbinál jobban szerepelt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt